Žemle plněná paprikou

Použité suroviny:

4 celozrnné žemle | 1/2 červené, zelené a žluté papriky | 1 rajče | 1 cibule | 6 žampionů | 100 g
listového špenátu | 1 jarní lahůdková cibulka | dle chuti: sůl a pepř | 125 g plátkového sýra | 2 lžíce
sekané petrželky

Jak recept připravit:

Odřízneme horní část žemlí. Spodní část vydlabeme. Papriky a rajčata očistíme a omyjeme, cibuli oloupeme
a vše pokrájíme na kostičky. Žampiony, špenát a cibulku rovněž omyjeme a očistíme. Houby nakrájíme na plátky,
cibuli na kolečka. Špenát hrubě posekáme, předvaříme v malém množství vody a necháme okapat. Všechnu zeleninu
smícháme, osolíme a opepříme. Přidáme pokrájený sýr a směsí naplníme vydlabané žemle. Posypeme petrželkou.
Troubu předehřejeme na 300 °C. Žemle rozložíme na pečicí plech a zapékáme, dokud se sýr neroztaví. Podle
libosti opečeme i vrchní části žemle a podáváme společně.
Tipy: Plněné zapékané žemle jsou rychlé, snadné a nenáročné na suroviny, hodí se proto k pohoštění
nečekaného většího množství hostů. Do náplně můžeme také přidat kolečka pórku, nudličky šunky nebo plátky
salátové okurky. S nastrouhanou středně vyzrálou goudou budou žemle ještě pikantnější. Jako příloha se k
tomuto pokrmu hodí velká mísa křupavého salátu, případně doplněného ředkvičkami.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus