Zajimavé špenátové závitky

Suroviny na cca 30 závitků:

 

300 g mraženého špenátu (na jemno posekaného)
2 svazku kopru
3 vejce
sůl | pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1 PL mouky
1 PL škrobové moučky
300 g předvařených krevet
250 g nízkotučného tvarohu
150 g čerstvého sýra
150 g zakysané smetany
1 PL rajčatového protlaku
50 g sušených rajčat naložených v oleji
na 2 špičky nože mletého chilli
Kromě toho: párátka
Postup:
1. Špenát necháme v sítu rozmrazit. Kopr omyjeme, otřesy z něj vodu , polovinu nahrubo posekáme, zbytek odložíme. Troubu předehřejeme na 200 ° C. Žloutky oddělíme od bílků a bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Rozmražený špenát dobře vymačkáme a se žloutky i koprem umixujeme na kaši. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem. Přidáme mouku a škrobovou moučku a celé pořádně promícháme, pak zlehka vmícháme sníh.
2. Plech vyložíme papírem na pečení a špenátové těsto něj rovnoměrně rozetřeme (obr. 1). Na střední příčce předehřáté trouby (v horkovzdušné při 180 ° C) pečeme 8 - 10 minut.Vyjmeme a ihned překlopíme na čistou utěrku. Papír trocha navlhčíme mokrým hadříkem a stáhneme (obr. 2). Těsto po délce překrojíme napůl, pomocí utěrky svineme a necháme vychladnout (obr. 3).
3. Krevety v sítu opláchneme studenou vodou, zlehka osušíme papírovou utěrkou a nahrubo posekáme. Tvaroh, čerstvý sýr, zakysanou smetanu a rajčatový protlak nahladko utřeme. Zbylý kopr na jemno posekáme, sušené rajčata necháme okapat a také najemno posekáme. Obojí zlehka vmícháme do tvarohové hmoty a pikantně ochutíme chilli, pepřem a solí.
4. Vychladlé špenátové těsto rozvineme. Obě poloviny těsta položíme na fólii, každou rovnoměrně potřeme granátovým krémem a pevně svineme. Válce zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na několik hodin (nebo na noc). Před podáváním vyjmeme z fólie a nakrájíme na asi 30 závitků. Můžeme do nich napíchne párátka - budou lépe držet pohromadě a snadno je "dopravíme" do pusy.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus