Z pórku a šunky nákyp
Použité suroviny:
700 g pórku i se zelenou částí
dle chuti: sůl
1 lžíce oleje
dle chuti: kari koření
12 plátků toastového chleba
200 ml mléka
2 vejce
150 g nahrubo nastrouhaného sýra
dle chuti: pepř
na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžíce oleje
Jak recept připravit:
Pórek očistíme, opláchneme, bílou část nakrájíme na kolečka, zelenou podélně rozřízneme, důkladně
propláchneme a nakrájíme na nudličky. Ve vroucí vodě je je 5 minut povaříme, scedíme. V horkém oleji zpěníme
kari, přidáme kolečka pórku i se zelenou částí a osmahneme. Plátky chleba překrojíme napříč. V mléce
rozšleháme vejce, promícháme s větší polovinou sýra, kořením, opláchnutou a nakrájenou pažitkou. Šunku nebo
maso nakrájíme na nudličky. Pekáč vytřeme olejem a poklademe částí pečiva namočeného v mléce, pórkem, šunkou
nebo masem a pažitkou, poslední vrstvou je pečivo. Zalijeme zbylým mlékem, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na
200 °C a pečeme 40 minut. Potom pokrm posypeme zbylým sýrem a pečeme, až sýr zezlátne. Nákyp ozdobíme zbylou
pažitkou a podáváme s rajčatovým salátem.