Špenát s noky
Použité suroviny:
200g listového mraženého špenátu, 224g sýru ricotta (pokud tento sýr neseženeme, použijeme lučinu nebo
osolené žervé), 90g parmezánu, sůl, pepř, čerstvě namletý muškátový oříšek, 1 lehce našlehané vejce, 3
polévkové lžíce másla.
Jak recept připravit:
Rozmrazíme špenát a stlačíme ho mezi dvěma talíři, abychom odstranili všechnu tekutinu. Nasekaný špenát
smícháme se sýrem ricotta, s polovinou parmezánu, se solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Postupně
přidáváme vejce a dobře mísíme, až hmota drží pohromadě tak, jak ji vytvarujeme. Pomoučenýma rukama
vytvarujeme z hmoty oválné tvary. Na každý noček použijeme asi 1 polévkovou lžíci hmoty.
Po 3-4 kusech vkládáme do mírně vroucí vody a vaříme asi 1-2 minuty dokud nočky nevyplavou na hladinu.
Nočky z vody vyndáme do máslem vymaštěné zapékací mísy. Uvařené nočky posypeme zbytkem parmezánu a
poklademe zbytkem másla. Pak dáme ohřát na 10 minut do trouby a před podáváním opečeme na předehřátém grilu.
Tip: Nejlépe je podávat nočky brzy po uvaření. Pokud je necháte stát přes noc, ztěžknou.
Můžeme podávat s rajčatovou nebo sýrovou omáčkou.