Po Švýcarském způsobu pórek
Použité suroviny:
600 g bílých částí pórku, 70 g másla, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 50 g strouhaného sýra.
Bešamel: 30 g hladké mouky, 30 g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl.
Jak recept připravit:
Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný
česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme do poloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno srovnáme
pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehce osmahneme, zředíme mlékem, osolíme a
dobře povaříme. Do husté, trochu prochladlé omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka. Omáčku
nalijeme na pórek, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a zapékáme pod grilem nebo v dobře
předehřáté troubě, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a se salátem.