Obalený pórek v šunce
Použité suroviny:
2 větší pórky
12 plátků šunky
100 g sýru čedar či jiný sýr
50 g másla
sůl
pepř
Jak recept připravit:
Pórek (může být i zmrazený) podélně rozkrojíme a dobře omyjeme. Pak jej nakrájíme na 6-7 cm dlouhé
špalíčky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájený pórek, krátce ho orestujeme (u zmrazeného to bude
trvat o něco déle) a ochutíme solí a pepřem podle chuti. Na pracovní desku si rozložíme plátky šunky a na ně
rozdělíme restovaný, trochu vychladlý pórek tak, aby kousky pórku přesahovaly plátek šunky. Šunku pevně
svineme, propíchneme kovovým párátkem a přendáme na máslem vymazaný plech nebo do vymaštěného pekáčku. Čedar
nebo jakýkoliv jiný tvrdý sýr nahrubo nastrouháme a posypeme jím roládky, především ve střední části, kde je
šunka. Šunkové rolky dáme do trouby, kterou jsme předtím předehřáli na 170 °C, a na chvilku zapečeme. Jakmile
se sýr rozpustí, rozdělíme rolky na jednotlivé talíře a ozdobíme je snítkou petrželky, jako přílohu můžeme
podávat pečivo nebo vařené brambory (ty nás ovšem zbytečně zdrží). Dietářům doporučujeme jako přílohu raději
jenom zeleninový salát.