Recepty z jater

Někomu vnitřnosti chutnají jinému ne, pro ty první, jsme připravili recepty na úpravu drůbežích jater.

Vnitřnosti, jako jsou játra, jazyk nebo plíčka mají vyšší biologickou hodnotu. Především telecí a hovězí játra, obsahuje vitamín A, B2 a železo. Léčivě působí, pro svůj vysoký obsah železa, proto se podávají k pomazánkám nebo zlehka opečená.

Husí játra na maďarsky způsob

Potřebujete: 700-750 g husích jater, 500 ml studeného mléka, 1,5 kg husího sádla, 300-400 ml studené vody, 1 střední cibuli

Postup:   Játra ponoříte na hodinu do mléka a pak je utřete do sucha. Nakrájíte sádlo a vložíte ho do hrnce se studenou vodou, přidáte cibuli nakrájenou na čtvrtky a necháte projít varem. Játra vložíte do hrnce se sádlem, kde se dříve veškerá voda vyvařila. Takto játra restujeme na mírném ohni dozlatohněda. Nakonec játra necháte krátce okapat, zlehka posypete mletou červenou paprikou a ihned podáváte s bílým pečivem a červeným vínem.

Kuřecí játra se slaninou a švestkami


Potřebujete:  kuřecí jater, sušené švestky, kajanské koření, slaninu, máslo
Postup:  Kuřecí játra prudce restujeme na másle, aby byly uvnitř ještě růžové. Na větší plátky slaniny ukládejte sušenou švestku, játra okořeníte kajanským kořením, opatrně srolujete a přichytíte párátkem. Vložíte do misky na zapékání a pečete při teplotě 180 ° C asi 5 minut. Podáváte s bílým chlebem a zeleninovým salátem.

Kuřecí játra s granátovým jablkem
Potřebujete
: 500 g jater, 3 stroužky česneku, 1 ks feferonky, 1 bobkový list, svazek petržele, 200 ml olivového oleje, 1 ks granátového jablka

Postup: Připravíte si do mísy na zapékání marinádu z oleje, prolisovaný česnek, nasekané petrželky, nakrájené feferonky bez jader a bobkového listu. Potom do ní vložíte játra a necháte marinovat asi 3 hodiny. Rozehřejete si troubu na 180 ° C a vložíte do ní mísu s játry a pečete 20 minut. Mezitím rozpůlíme na polovinu granátové jablko, vyberete jadérka a vymačkáte šťávu na játra. Zapékat ještě 5 minut a podáváte s rýží a salátem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus