Játra na špeku

Játra na špeku

Potřebujeme:

800 g telecích jater (vepřových), 150 g slaniny, 2 PL oleje, 1 PL polohrubé mouky, 1 PL kečupu, 1 ČL ostrou paprikou, ředkvička, salát a petrželku na ozdobení, sůl
 
Jak na to:
 
Játra omyjte, osušte, odkrojte vnitřní blánky a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Ledviny před přípravou zásadně nesolte, jinak při tepelné úpravě ztvrdnou. Ze slaniny odkrojte čtyři tenké plátky a zbytek nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozehřejte olej, na něm nechte seškvařit pokrájenou slaninu. Potom na pánvi z obou stran prudce opečte játra a dejte na teplý talíř. Na suché pánvi opečte plátky slaniny. Výpek zaprašte moukou, krátce orestujte, přidejte kečup, pálivou papriku, promíchejte, podlejte asi ½ l vody a 7 min. povařte. Nakonec osolte, přidejte játra a nechte je prohřát.Játra podávejte s plátkem opečené slaniny a ozdobené salátem, plátky ředkviček, petrželkou. Jako příloha se hodí vařená rýže.