Vepřové plněné žebro
Použité suroviny:
1,5 kg žebírka, pepř, sůl Náplň: 125g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného vína, 1/2 kg nakyslých
šťavnatých jablek, 50g strouhanky, 1 lžíce cukru, kousek skořice, hřebíček, 2 lžičky Solamylu
Jak recept připravit:
V masu vyřízneme kapsu. Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupeme a nakrájíme na
plátky. Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strouhankou.
Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu
zašijeme. Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem
ze švestek. Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a
maso políváme šťávou. Pečeni vyjmeme a dáme do teplého místa. Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, v
malém kastrůlku necháme přejít varem.