Studená pikantní pečeně
Použité suroviny:
1 kg vepřové pečeně nebo krkovice, nejlépe bez kosti
sůl
pepřové koření
1 lžíce dijonské hořčice + trochu na potření chlebů
1 lžíce vepřového sádla
4 malé chleby nebo jiné pečivo k podávání
cibule, papriky či jiná oblíbená zelenina na obložení
Jak recept připravit:
1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů Celsia. Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj ze všech stran sůl.
Povrch masa potřeme hořčicí, obalíme v koření, vložíme do pekáče, přidáme lžíci sádla a dáme do předehřáté
trouby. Zprudka zapečeme, teplotu zmírníme na 160 stupňů, podlijeme trochou vody a pod poklicí zvolna pečeme
doměkka, podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou.
2. Asi po hodině, když je maso měkké, sejmeme poklici a maso dopečeme dozlatova.
3. Měkké maso necháme úplně vystydnout, zabalíme do alobalu a necháme několik hodin vychladit.
4. Dobře vychlazené a ztuhlé maso krájíme na tenké plátky, kterými plníme rozkrojené malé kulaté chleby
či jiné tmavé pečivo lehce potřené hořčicí