Minutky z vepřové panenky se sýrovou omáčkou
Minutky z vepřové panenky se sýrovou omáčkou
Potřebujeme:
vepřovou panenku, sůl, pepř, olej, brambory
Omáčka pro cca 4 osoby: olej, 2 lžíce hladké mouky, 2-3 dcl mléka, sůl, strouhaný sýr Eidam prip. Niva,
Jak na to:
Bešamelová sýrová omáčka: Do hrnce dáme rozehřát minimální množství oleje, jen tak na dno. Když je olej rozpálený, přidáme hladkou mouku a mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Restujeme chvilku, aby byla mouka bleděhnědá.
Potom nalijeme studené mléko cca 2 dcl a rychle mícháme, protože při pomalém výkonu by se v omáčka zdrcla. Doporučujeme míchat v hrnci, dokud se nezačne omáčka vařit, pokud se vám bude zdát příliš hustá, doplňte mléko.
Nastrouháme sýr a za stálého míchání přidáme k omáčce. Přidáme cca 5-10 minut před dovařením. Před koncem ji dochutíme solí a odstaveníme z ohně.
Vepřovou panenku nakrájíme na cca 1-1,5 cm silné plátky a roztlačíme rukou. Netřeba naklepávat jako řízky. Z každé strany je osolíme a nakořeníme.
Pánev potřeme olejem. Na rozpálené pánvi opečeme stejky z každé strany.
Podáváme spolu s bramborami, přelitou bešamelovo-sýrovou omáčkou.