Masový štrůdl s houbovou omáčkou
Potřebujeme:
300 g hladké mouky, 2 PL oleje, sůl, 30 g másla, 100 ml vody, omáčka:, 100 g čerstvých nebo 25 g sušených hub, 250 ml zakysané smetany, 1 PL hladké mouky, sůl, olej, Náplň:, 400 g mletého vepřového masa, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, mleté pepř, sůl, olej
Jak na to:
Z mouky, oleje, trochy soli a vlažné vody vypracujte těsto. Přikryjte jej a nechte odstát.Pokrájajte cibuli nadrobno, na oleji ji spěňte dozlatova, přidejte mleté maso, roztlačený česnek, sůl, pepř, krátce orestujte a směs nechte vychladnout.
Velký stůl přikryjte čistým staršim ubrusem a těsto na něm začneme od středu vytahovat. Převislé okraje těsta seříznout a těsto pokapejte rozpuštěným máslem. Masovou nádivku rovnoměrně rozetřete na těsto, zvedáním obrusu štrůdlu zaviňte a dejte ji péct do vyhřáté trouby na cca 20 min.
Zatímco se štrůdl peče, připravte si omáčku. Očištěné a nadrobno pokrájená houby (sušené předem namočte) na oleji poduste do měkka, potom přidejte kyselou smetanu, v níž si přidejte hladkou mouku. Omáčku dochuťte solí, nechte povařit a odstavte to..
TIP: Masné nádivku ještě můžete dochutit trochou kečupu.