Pórkové pikantní omelety

Použité suroviny:

4 vejce
1/2 litru Jihočeského mléka
220 g hladké mouky
dle chuti: sůl a bílý pepř
300 g pórku
40 g anglické slaniny
3 lžíce oleje
1/2 svazku petrželky
2 snítky tymiánu
50 ml minerálky
40 g Jihočeského másla

Jak recept připravit:

Všechna 4 vejce, 3/8 litru mléka, hladkou mouku a 1/2 kávové lžičky soli zpracujeme na hladké těsto.
Zakryté necháme 30 minut odpočinou. Očistíme a opereme pórek a nakrájíme na plátky. Pak jej dáme do 1/3 litru
vařící osolené vody a 5 minut vaříme. Necháme okapat a vývar zachytíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky an horkém oleji dokřupava opečeme. Za stálého míchání přilijeme 200 ml
pórkového vývaru a zbytek mléka. Při mírné teplotě přibližně 5 minut vaříme.
Trochu petrželky a tymiánu si odložíme na ozdobení, zbytek nasekáme a přidáme do omáčky, kterou ještě
osolíme, opepříme a udržujeme teplou.
Do omeletového těsta vmícháme minerálku. Ve velké pánvi o průměru přibližně 24 cm rozpálíme trochu tuku.
Nalijeme na něj čtvrtinu těsta, které posypeme pórkem. Omeletu opečeme po obou stranách do zlatova. Přendáme
ji na předehřátý talíř a udržujeme teplou. Stejným způsobem upečeme i další 3 omelety. Podáváme je na stůl
polité pikantní omáčkou a ozdobenou bylinkami.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus