Palačinky ve švestkové omáčce
Recept na palačinkové těsto:
0,8 l mléka
0,2 l smetany
300 g hladké mouky
100 g (dvě až tři) domácí vajíčka
lžíce cukru
špetka soli
V mixéru nebo ručně vše smícháme a necháme 10 minut stát. Na mírně naolejované pánvi na tenko upražíme. Nenechte těsto příliš ztmavnout, světlehnědá palačinky z obou stran jsou lepší.
Recept na švestkový omáčku:
2 hrsti vypeckovávání švestek
0,2 l červeného vína
lžička perníkového koření
pravá vanilka
4 lžíce cukru
Vše dohromady 5 minut provaříme. Podáváme studené.
Hotovou teplou palačinku srolujeme, nakrájíme na kotoučky / nudličky. Rozsypeme po talíři. Posypeme bohatě mletým mákem smíchaným s cukrem. Bohatě polijeme rozpuštěným máslem. Navrch dáme čerstvě uvařenou švestkovou omáčku.