Naplněné palačinky listovým špenátem
Použité suroviny:
3 celá vejce | 3/4 l nízkotučného mléka | 300 g hladké mouky | dle potřeby: rostlinný tuk na pečení | 1
špetka soli | 300 g čerstvého listového špenátu | 100 g nakrájené anglické slaniny | dle chuti: sůl | Na
ozdobu: | 4 rajčata | 1 čerstvá paprika | 4 lžíce kečupu | 80 g oloupaných mandlí
Jak recept připravit:
Ve vyšší míse rozkvedláme mléko, celá vejce a špetku soli. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku,
dokud nevznikne hladké řídké těstíčko (můžeme použít i elektrický ruční šlehač), které poté necháme asi 30
minut odpočinout. Pánev zahřejeme a vymastíme ji rozpuštěným tukem. Malou sběračkou nabíráme těsto a lijeme
jej na rozpálenou pánev. Pánví pohybujeme, dokud nedocílíme, že se nám těsto rozlije po celé její ploše.
Pečeme po obou stranách dozlatova. Obracíme širokým nožem, lopatičkou, dřevěnou špachtlí nebo (ti šikovnější)
nadhazováním pánve. Palačinky musí být tenké jako papír. Opečené palačinky klademe na sebe do nahřáté
ohnivzdorné misky nebo kastrolu a přikryjeme poklicí, aby nevychladly. Špenát důkladně omyjeme, zbavíme jej
tvrdých stonků a uvaříme v osolené vodě (asi pět minut). Tenké plátky anglické slaniny opečeme na pánvi.
Česnek oloupeme a rozetřeme se solí.Jednotlivé palačinky potřeme rozehřátým česnekem, na každou položíme
plátek slaniny, plátek špenátu a stočíme do úhledné ruličky. Ozdobíme je mandlemi, rajčetem, paprikou a
zakapeme kečupem. Podáváme teplé.