Třešně třešničky
Ovoce, které evokuje optimistickou slunečnou atmosféru začínajícího léta, to jsou určitě třešně. Nejsou však jedinečné jen proto, že patří k prvním druhům sezónních vitamínů, ale i pro své složení, které přeje našemu zdraví. Oblíbenost této ovocné sorty prozrazuje i několik lidových popěvků s tímto námětem.
Původ:
Třešním, která patří k peckovinám, pocházejí z oblastí jihovýchodní Evropy a západní Asie. Pecky třešní se našly v místech ze stopami života z období střední kamenné. Daří se jim v mírném pásmu. Typické jsou hlavně červené sorty, ale známe i žluté, oranžové a černé. Nejchutnější jsou tzv.. srdcovky z masitou a šťavnatou dužinou.
Přínos pro zdraví:
Třešně mají výrazné antioxidační účinky, jejich konzumací se bráníme proti rakovině. Jsou také výborným diuretikem pro vysoký obsah draslíku a fungují jako přírodní močopudný prostředek, vhodné jsou proto pro lidi s problémem zadržování vody v těle. Takto dokáží ulehčit srdečně-cévní i trávicí systém. Jako bohatá banka minerálních látek se doporučuje všem, kteří je mají nedostatek. Přítomné železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor a několik vitamíny přejí kostem, chrupavce, kůži, tkáním i zubům. Častěji konzumovat by je měli i obézní lidé a pacienti se záněty a bolestmi kloubů, se žlučovými kameny i se zánětem žlučníku, ale i s dnou, protože třešně snižují hladinu kyseliny močové. Pomáhají i při zácpě důvodem je přítomnost fruktózy a vlákniny. Díky očistným účinkem, kdy se tělo zbavuje toxických látek, posilují vydatně imunitní systém. Třešně si dopřát mohou i diabetici, protože fruktóza zvyšuje hladinu cukru v krvi jen mírně. Při konzumaci třešní u malých dětí do tří let bychom měli být opatrní. Jejich trávicí systém je ještě nedokáže tak dobře zpracovat, proto má u nich projímavý účinek.
Skladování:
Při nákupu vybírejme lesklé a pevné plody bez skvrn, kterým nechybí stopka. Třešně se rychle kazí, proto je třeba sníst během několika dní po sklizni. Lepší vydrží v chladničce uloženy v mikrotenovém sáčku s dírkami. Nesmějí být umístěny v blízkosti aromatických potravin. Můžeme je zamrazit, zavařovat nebo zpracovat sušením či kandováním.
Využití v kuchyni:
Toto ovoce konzumuji čerstvé, ale je výborné i pečení koláčů a přípravě vařených jídel z těsta. Chuťově se třešně dobře snášejí s tvarohem či mákem. Můžeme je také zpracovat na sirupy, džemy a kompoty, které najdou využití při přípravě moučníků. Naložením plodů do lihu získáme chutný likér a zkvašením a destilací alkoholický destilát třešňovici.