Lahodné Lasagne
Budeme potřebovat:
máslo (125 g)
mélko (1 litr)
mletý muškátový oříšek
bobkový list
pepř, sůl
bazalku, pokud možno čerstvé lístky bazalky
sušené houby
olivový olej
cibuli
vepřové maso
drůbeží játra
pasírované rajčata
lasagnové těstoviny
parmezán
Postup:
Čerstvou bazalku si můžete vypěstovat sami i doma v květináči, ale můžete si ji také koupit v některém z mnoha hypermarketů. Začneme přípravou bešamelové omáčky. Tu si připravíme z másla, mléka, bobkového listu a mletého nuškátového oříšku podle návodu v našem receptu Cannelloni. Existuje obrovské množství receptů na lasagne. Vždy jsou to vrstvy plátků těstovin, téměř vždy s bešamelovou omáčkou. Jednotlivé recepty se liší složením a přípravou červené omáčky. Jednu z typických červených omáček jsme si připravili v receptu Cannelloni s rajčatově masovou omáčkou . Pokud chcete omáčku s drůbežím masem zkuste ji. Tentokrát si však připravíme omáčku z vepřového masíčka a kuřecích jater. Vepřové si umeleme na jemno a kuřecí játra si nařežeme na drobno. Cibuli a česnek si nakrájíme na drobné kousky. Předem namočené houby důkladně scedíme a můžeme začít s přípravou červené omáčky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej do kterého přidáme cibulku, česnek a houby. Přibližně 5 minut opékáme dokud cibulka nezosklovatí. Přidáme mleté maso a játra, Mícháme a opékáme dokud masíčko nezhnědne. Přidáme pasírované rajčata a nadrobno posekané lístky bazalky. Za občasného míchání ještě půl hodinku dusíme na mírném ohni. Během vaření omáček si uvaříme lasagne. Ve větším hrnci přivedeme k varu dobře osolenou vodu, ve které lasagnove plátky asi 3 - 4 minuty povaříme. Dáváme pozor aby se nám během vaření neslepily a abychom je při vyjímání nepotrhali. Uložíme je tak aby se nám v případě že budou muset chvilku stát navzájem neslepily. To znamená tak aby se nepřekrývaly. Když máme obě omáčky hotové a těstoviny uvařené můžeme začít plnit zapékací misku. Začneme vrstvou lasagnových plátků. První vrstvou na těstovinách bude masová červená omáčka. Těstoviny přirkyjeme tenkou přibližně půl centimetrovou vrstvou omáčky. Přidáme další vrstvu těstovinových plátků a polijeme ji souvislou vrstvou bešamelové omáčky. A opět následuje vrstva těstovin a na ni vrstva čevrvené omáčky. Takto pokračujeme dokud nezaplníme zapékací misku, přičemž poslední vrstvou bude vrstva bešamelové omáčky. Většinou se v tomto okamžiku posype povrch nastrouhaným paremzánom. Teď už jen dáme zapékat přibližně na půl hodinku při 200 stupních Celsia. Povrch hotových lasagní má být typicky skvrnitý zlatohnědý. Někdy se sýr přidává pouze 10 minut před dopečením lasagní. Povrch lasagní můžeme dozdobit čerstvými lístky bazalky. Podáváme hned po dokončení. Dobrou chuť.