Italské těstoviny
Atmosféru Itálie a jeho kuchyně charakterizuje nejlépe pizza a pasta čili těstoviny připravené na stovky způsobů. Tomuto druhu potravin přišli na chuť už staří Římané. Zvykli si připravovat lasagne z ryb, které obložili těstovinami. V následujících stoletích se ve více cestopisech vzpomínali několik místní speciality, které si Italové připravovali s omáčkami.
Převratným bylo objevení lisu na těstoviny, které zažívali v 18. století boom. Jejich oblíbenost ke změnám i v zemědělství, rolníci začali pěstovat speciální pšenici pro výrobu tohoto polotovaru. Mezníkem bylo i vynalezení elektřiny, která urychlila sušení těstovin závislé na klimatických podmínkách. V současnosti se vyrábějí různé druhy těstovin. Bezvaječné, vaječné, celozrnné, s obsahem kukuřičné, pohankové nebo špaldové mouky, s příměsí hrachové, fazolové či bramborové moučky, ale i koření a bylin, a zabarvené zeleně špenátem, červeně červenou řepou a žlutě kurkumou. Důležité je však i rozdělení podle velikosti a tvaru, tyto veličiny rozhodují i o způsobu využití v kuchyni a stylu vaření.
- Bucatini jsou tenké makarony.
- Canelloni jsou závitky plněné zejména masovou nádivkou a zvyknou se zapékat.
- Cappelleti mají tvar kloboučků a používají se jako plněné.
- Cavatappi mají tvar spirály. Jsou duté a proto velmi vhodné k omáčkám.
- Conchiglie jsou těstoviny ve tvaru mušličky.
- Corallo jsou trubičky, které se používají do polévek.
- Fagotini mají tvar uzlíku a vyrábějí se v různých barvách.
- Farfalle jsou mašličky vhodné k omáčkám, ale i na zapékání.
- Fettucine jsou nudle, široké asi 3-5 mm, hodí se k smetanové omáčce s houbami.
- Fusilli mají tví r vřeten a často se podávají k darům moře.
- Gnocchi se vyrábějí z bramborového těsta ve tvaru větších halušek.
- Maccheroni jsou duté špagety, u nás známé jako makarony.
- Makkaroni jsou podobné penne, jsou však větší a širší. Podobají se našim kolínka, jen na rozdíl od nich jsou rovné.
- Maltagliati jsou těstoviny nepravidelného tvaru.
- Linguine připomínají špagety, jen jsou trochu zploštělé.
- Lasagne jsou pláty s rozměry 2,5 x8 cm. Překládají se nádivkou, masovou nebo zeleninovou a potřené bešamelem se zapékají.
- Pappardelle jsou podobné jako fettucine, jsou to do klubíčka stočené nudle široké asi 1 cm. Mají buď hladký nebo zvlněný okraj.
- Penne jsou krátké trubkovité těstoviny s konci zkosenými do šikmé.
- Ravioli jsou plněné těstoviny ve tvaru čtverce.
- Rigatoni jsou zaoblené trubky s rovnými konci a vroubkovaným povrchem.
- Rotelle připomínají tvarem kola na voze a mají několik velikostí.
- Spaghettini jsou dlouhé, tvarem podobné provázkem a jedí se s různými omáčkami.
- Stelline mají tvar hvězdiček a používají se do polévek.
- Tagliatelle jsou široké dlouhé nudle stočené do tvaru hnízda. Servírují se podobně jako špagety a jedí se také natáčením na vidličku.
- Tortellini mají tvar stočených taštiček, připomínají šnek. Bývají plněné různými nádivkami, například masovou či sýrovou.
- Tortelloni jsou vlastně velké tortellini.
- Vermicelli jsou tenké nudličky.
Poznámka:
Od roku 1998 se 25. října slaví Světový den těstovin. Stalo se tak díky iniciativě Italského svazu výrobců těstovin a svazů výrobců těstovin v Evropské unii. Tento den připomíná tradice italské kuchyně a zároveň poukazuje na význam konzumace těstovin pro jejich nutriční hodnoty. Obsahují bílkoviny, sacharidy, vodu, minerální látky, ale žádné tuky a jsou lehce stravitelné.
Autor: Zuzana Smutná