Italské těstoviny

Atmosféru Itálie a jeho kuchyně charakterizuje nejlépe pizza a pasta čili těstoviny připravené na stovky způsobů. Tomuto druhu potravin přišli na chuť už staří Římané. Zvykli si připravovat lasagne z ryb, které obložili těstovinami. V následujících stoletích se ve více cestopisech vzpomínali několik místní speciality, které si Italové připravovali s omáčkami.
Převratným bylo objevení lisu na těstoviny, které zažívali v 18. století boom. Jejich oblíbenost ke změnám i v zemědělství, rolníci začali pěstovat speciální pšenici pro výrobu tohoto polotovaru. Mezníkem bylo i vynalezení elektřiny, která urychlila sušení těstovin závislé na klimatických podmínkách. V současnosti se vyrábějí různé druhy těstovin. Bezvaječné, vaječné, celozrnné, s obsahem kukuřičné, pohankové nebo špaldové mouky, s příměsí hrachové, fazolové či bramborové moučky, ale i koření a bylin, a zabarvené zeleně špenátem, červeně červenou řepou a žlutě kurkumou. Důležité je však i rozdělení podle velikosti a tvaru, tyto veličiny rozhodují i o způsobu využití v kuchyni a stylu vaření.

  • Bucatini jsou tenké makarony.
  • Canelloni jsou závitky plněné zejména masovou nádivkou a zvyknou se zapékat.
  • Cappelleti mají tvar kloboučků a používají se jako plněné.
  • Cavatappi mají tvar spirály. Jsou duté a proto velmi vhodné k omáčkám.
  • Conchiglie jsou těstoviny ve tvaru mušličky.
  • Corallo jsou trubičky, které se používají do polévek.
  • Fagotini mají tvar uzlíku a vyrábějí se v různých barvách.
  • Farfalle jsou mašličky vhodné k omáčkám, ale i na zapékání.
  • Fettucine jsou nudle, široké asi 3-5 mm, hodí se k smetanové omáčce s houbami.
  • Fusilli mají tví r vřeten a často se podávají k darům moře.
  • Gnocchi se vyrábějí z bramborového těsta ve tvaru větších halušek.
  • Maccheroni jsou duté špagety, u nás známé jako makarony.
  • Makkaroni jsou podobné penne, jsou však větší a širší. Podobají se našim kolínka, jen na rozdíl od nich jsou rovné.
  • Maltagliati jsou těstoviny nepravidelného tvaru.
  • Linguine připomínají špagety, jen jsou trochu zploštělé.
  • Lasagne jsou pláty s rozměry 2,5 x8 cm. Překládají se nádivkou, masovou nebo zeleninovou a potřené bešamelem se zapékají.
  • Pappardelle jsou podobné jako fettucine, jsou to do klubíčka stočené nudle široké asi 1 cm. Mají buď hladký nebo zvlněný okraj.
  • Penne jsou krátké trubkovité těstoviny s konci zkosenými do šikmé.
  • Ravioli jsou plněné těstoviny ve tvaru čtverce.
  • Rigatoni jsou zaoblené trubky s rovnými konci a vroubkovaným povrchem.
  • Rotelle připomínají tvarem kola na voze a mají několik velikostí.
  • Spaghettini jsou dlouhé, tvarem podobné provázkem a jedí se s různými omáčkami.
  • Stelline mají tvar hvězdiček a používají se do polévek.
  • Tagliatelle jsou široké dlouhé nudle stočené do tvaru hnízda. Servírují se podobně jako špagety a jedí se také natáčením na vidličku.
  • Tortellini mají tvar stočených taštiček, připomínají šnek. Bývají plněné různými nádivkami, například masovou či sýrovou.
  • Tortelloni jsou vlastně velké tortellini.
  • Vermicelli jsou tenké nudličky.

Poznámka:
Od roku 1998 se 25. října slaví Světový den těstovin. Stalo se tak díky iniciativě Italského svazu výrobců těstovin a svazů výrobců těstovin v Evropské unii. Tento den připomíná tradice italské kuchyně a zároveň poukazuje na význam konzumace těstovin pro jejich nutriční hodnoty. Obsahují bílkoviny, sacharidy, vodu, minerální látky, ale žádné tuky a jsou lehce stravitelné.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus