Carbonara Špagety
Budeme potřebovat:
pancettu nebo neuzené slaniny
vejce, přibližně jedno na jednu osobu / dávku
sýr pecorino romano nebo parmezán
špagety
olivový olej
Tenoučké plátky slaniny nařízneme na tenké proužky.
Postup:
Vajíčka posolíme a důkladně rozmixujeme. Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme kousky slaniny, které opékáme pokud slaninou snadno nezhnědne. Rozmixované vajíčka dáme do misky, ve které jejich plánujeme promíchat s uvařenými špagetami. Špagety si uvaříme v osolené vodě a slijeme. Okamžitě pak dáme špagety do misky k vajíčku a dobře je dohromady promícháme. Je důležité, aby těstoviny byly opravdu horké, protože v jejich teple se má uvařit vajíčko na pěknou krémovou omáčku. Na povrch špaget s promícháným vajíčkem vysypeme opečenou slaninu a opět důkladně promícháme. Jako poslední přidáme sýr. Pokud nemáte práškový parmezán tak nastrouhejte nebo z čerstvého kousku parmezánu nařízněte tenoučké pásky sýra. Směs musí být tak horká, že se v ní sýr ještě roztaje. Hned servírujeme. Podle tradiční receptury byste měli na těstoviny nyní namlít čerstvý pepř, avšak můžete jídlo zkusit s i bez pepře a připravovat verzi, která vás více zaujme. Někdy se stane že špagety nebyly dostatečně horké a vajíčko nedostatečně ztuhlo do konzistence krémové omáčky. Je chybou pokoušet se směs přehřát v pánvi nad otevřeným ohněm, tehdy nejdříve dostanete cosi co se spíše podobá špagety se smaženicí než na špagety carbonara. Lepším řešením je vodní lázni. Ohřát hrnec vody až do varu a položit nad vařící vodu misku s těstovinami. Tyto míchat dokud se působením tepla nedostane omáčka do správné konzistence. Dobrou chuť.