Zelený čaj
Zelený čaj je plný energie
Zelený čaj a všechny ostatní základní druhy čaje se vyrábějí ze stejného keře čajovníku (Camellia sinensis) a rozdíl v chuti, barvě a účincích způsobuje proces zpracování jednotlivých čajů.
Zelený čaj se suší ihned, šťáva zůstává v buňkách a tak nedochází k fermentaci (fermentace je proces, při kterém se škrob mění na cukry, listy tmavnou, uvolňují se látky, nastávají dohady, zda jde vlastně o fermentaci nebo oxidaci). Je tvořen jen spařenými, usušený a svinutými lístky. Fermentaci se vyhýbá obvykle použitím horké páry, v Číně opraženými na pánvi Wok nebo pečením. Lístky se závijí a suší v koši nebo na slunci.
Světle až zelená tekutina nahořklé chuti patří mezi nejlahodnější a nejoblíbenější čaje s mnoha příznivými zdravotními a jinými účinky. Za nejlepší čaj obecně se považuje čínský pevninský zelený, který kromě intenzivní nasládlé vůně dokáže okouzlit i osvěžující, mírně travnatou chutí.
Zelený čaj byl prvním objeveným čajem, z Číny ho do Japonska dovezli mniši v 17. století se dopravil i do Evropy a jejích kolonií. Později ho nahradil černý čaj, který si oblíbili zejména Britové. Módní pokus o zdravý životní styl šířící se v druhé polovině dvacátého století otevřel zelenému čaji nové dimenze a tento lahodný nápoj se v 90.tych letech stal nesmírně oblíbeným.
Proč je zelený čaj takový úžasný?
Již tisíce let fascinuje lidi svými léčivými účinky. Skrývá v sobě neskutečně mnoho látek, které svým pozitivním působením utužují tělo a osvěžují mysl.
Obsahuje kofein, který je oproti jiným čajem svým pomalým šířením a delším trváním povzbudivých účinků mnohem efektivnější. Tento čajový kofein prokrví mozek a zvýší koncentraci. Vysoké množství manganu zajistí posílení imunitního systému a vyplavení množství toxických látek. Díky fluoru, jehož vysoký podíl obsahuje, ničí bakterie nacházející se v ústní dutině, zmírňuje zápach z úst, zabraňuje vzniku zubního kazu a zpevňuje chrup. Třísloviny uklidňují podráždění žaludku a střev a aktivují trávení. Dostatek zeleného čaje se postará o žaludeční problémy a štíhlou linii.
Díky svému zpracování se zelený čaj stává pomocníkem v boji proti rakovině. Složka čaje katechin má protirakovinné účinky, protože zabraňuje vzniku zhoubných nádorů. Také má blahodárný vliv na činnost srdce. Snižuje cholesterol, hladinu cukru, vysoký krevní tlak a aktivuje látkovou přeměnu. Zvyšuje obranyschopnost organismu vůči chřipkovým a jiným virovým onemocněním.
Zpomaluje proces stárnutí, regeneruje buňky a proto se stal předmětem kosmetického průmyslu. Krémy, deodoranty, tělová mléka a sprchové gely dodávají pokožce pružnost a energii. Zelený čaj působí i protizánětlivě a je součástí hlavně kosmetiky na aknózní pleť.
Co je to EGCG ?
Jde o rostlinnou substanci, která příznivě zasahuje do mnoha enzymových procesů, čímž snižuje aktivitu tuků, zpomaluje procesy stárnutí a ve spojení s konzumací jablek, červeného hroznů a červené cibule zastavuje růst rakovinotvorných buněk v žaludku, v játrech a na kůži. Zabraňuje srážení krve, vzniku vyrážky a infarktu.
Příprava
Na každých 1,5 - 2 dl vody použijte 1 kávovou lžičku sypaného čaje. Uvařenou vodu nechte chvíli zchladnout a až potom do ní nasypte směs. Pokud směs zaléváte, lijte vodu po okrajích, abyste proudem lístky neotáčíte. Louhujte podle typu čaje. Čínské čaje vyžadují 2 až 3 minuty a japonské od 1 po 2 minuty. Čím déle necháte čaj louhovat, tím bude nejenže trpčí a hořčí, ale bude obsahovat i méně povzbuzujících látek.
Čaj přelijte přes sítko do druhé nádoby a pijte neoslazený nebo mírně ochucený citrónem. Lístky zeleného čaje je možné zalévat i opakovaně. Vyluhovací doba se sníží o polovinu udaného času. Při opakovaném zalévání lístků se uvolňují i polyfenoly, tzv.. zlaté doly antioxidantů, které hrají důležitou roli v zabraňování vzniku rakoviny.
Za den vypijte maximálně pět šálků takového čaje. Jeho nadbytek může totiž způsobit nespavost nebo poruchy spánku. Také se nedoporučuje jeho velké množství těhotným a kojícím ženám. V těhotenství jeho vysoký nadbytek může poškodit vývoj plodu a vysoké množství kofeinu může u kojence vyvolat poruchy spavosti.
Druhy zeleného čaje
- Čínský zelený čaj
- Zatímco čajové kuličky Gun Powder vynikají hrubou a silnou chutí, směs Chun Mee překvapí svou lehkostí a svěžestí. Oolong je polozelených čaj, který je částečně fermentovaný, někdy se k němu přimíchávají květy z jasmínu (vznikne jasmínový čaj) .
- Japonský zelený čaj
- Práškový čaj oblíbený u klasických čajových rituálech se nazývá Matcha , nejdražší a nejlepší Gyokuro zaujme silným aroma a * Sencha * vonící po květech je japonským národním nápojem.