Výborné kávy

Mnozí z nás bez ranní kávy už ani nedokáží vykročit do nového dne ... Je to důsledek kofeinové závislosti?

Kofein je nejrozšířenější psychoaktivní látka naší doby, přičemž mnozí její uživatelé se blíží toxické úrovni spotřeby ... Byl zaznamenán případ, kdy žena závislá na kofeinu denně rozkousala několik hrstí kávových zrnek a k tomu si ještě připravila několik šálků kávy. Většina poznatků o kofeinové závislosti však pochází od lidí, kteří se museli vzdát "jen" pravidelného pití kávy, a to kvůli určitým zdravotním problémům. A "abstinující kávičkári" se ke kávě vrátili hned, jak to bylo možné ...

Nejčastějším příznakem kofeinové abstinence je bolest hlavy, únava, myšlenkový útlum, pocity slabosti a ospalost. Tyto potíže přicházejí cca 12 až 24 hodin po poslední kávě a obvykle doznívají po dalších 48 hodinách; mohou však přetrvávat i několik dní ...

Proč se někteří lidé dokáží zříci pití kávy a jiní ne, se zatím nepodařilo vysvětlit. Zajímavý pokus však upozornil na kávu z jiného pohledu. Skupina vědců se pokusila zjistit, jak reagují na kofein lidé, kteří pravidelně berou různé drogy. Všichni dobrovolníci dostávali v stoupajících dávkách kofein, přičemž byly klinicky pozorování a zároveň odpověděli na řadu otázek. Po nejvyšší dávce pokusné osoby popisovaly účinky kofeinu jako účinky některých drog - tj. euforii, příjemné pocity ... Někteří z testovaných se dokonce domnívali, že užili kokain nebo amfetamin.

Kofein má tedy schopnost vytvářet určitý druh závislosti ... ačkoli život ohrožujícího závislost kávičkářům nehrozí ... Je však třeba připomenout, že vše je ve velké míře individuálně. Proto, vyzkoušejte si to sami: stačí několik dní kofeinové abstinence.

Ať už se to někomu líbí nebo ne, voňavá káva se stala skutečným symbolem odpočinku a regenerace, ale i ranního startování do života ...

Příprava chutné, voňavé kávy vyžaduje:

  • - neprodlužovat vaření vody a louhování kávy
  • - nelouhují kávu při nízké teplotě vody
  • - upřednostnit překapávání.

Káva union

  • Potřebujete: 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce krystalového cukru, 1/2 litru silné černé kávy, 1 lžičku mleté ​​skořice, 4 švestky naložené v alkoholu (bowle) a 2 pohárky brandy.
  • Postup: Studenou šlehačku smíchejte s cukrem. Do připravené kávy přidejte skořici, pak šlehačku s cukrem a brandy. Do vyhřátých šálků dejte po jedné švestce a 4 lžičkách nálevu z bowle; nakonec nalijte kávu.

Vídeňská káva I.

  • Potřebujete: 2 žloutky, 1 dl vlažného mléka, 5 kostek cukru a 4 dl silné černé kávy.
  • Postup: Vyšlehejte žloutky s mlékem a cukrem; ke směsi přidejte horkou kávu a šlehejte do vytvoření husté pěny. Podáváte ve vysokých sklenicích.

Vídeňská káva II.

  • Potřebujete: 150 ml smetany, 1 lžíci krystalového cukru, 600 ml silné kávy a 1 lžíci kakaového prášku.
  • Postup: Smetanu s cukrem vyšlehejte do husté podoby a dejte vychladit. Kávu nalijte do šálků, přidejte šlehačku a posypte kakaem.

Káva liégeois

  • Potřebujete: 150 ml silné černé kávy, 3 lžíce cukru, 150 ml smetany a 2 dávky mocca zmrzliny.
  • Postup: Silnou černou kávu oslaďte lžící cukru a nechte vychladnout. Vyšlehejte smetanu se zbytkem cukru a do 4 vysokých sklenic rozdělte mocca zmrzlinu. Nalijte do sklenic se zmrzlinou kávu, přidejte šlehačku a nakonec několik zrnek kávy namočených v čokoládě.

Kávu s rumem

  • Potřebujete: 6 hřebíčků, 1 tyčinku skořice, 4 lžíce cukru, kůru z pomeranče, 75 ml rumu a 300 ml silné kávy.
  • Postup: Koření, cukr a pomerančovou kůru dejte do malé nádoby a zalijete rumem. Směs opatrně zahřívejte a míchejte, dokud se cukr rozpustí. Pak přilijte horkou kávu a před podáváním přeceďte přes jemné sítko.

Autor: Zdena Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus