Tajemství žlutého čaje
Poznejte tajemství žlutého čaje
Žlutý čaj je fermentovaný originálním způsobem a jeho příprava se dlouho udržovala v tajnosti, protože to byl nápoj císařských rodin. Podle pověsti šlo o čaje, které mohly sbírat jen panny-čili byly velmi vzácné. Suší se pomalu (i několik dní) v hrubých vrstvách pod lněnou přikrývkou při střídání vyšších a nižších teplot a před posledním dosušováním je dodatečně lehce fermentovaný. Fermentace se zastavuje zprudka. Kompletní postup náročné a dlouhodobé výroby pravého žlutého čaje se ovšem utajuje i dodnes a jeho jediným vývozcem je Čína.
Známe žlutý čaj s pupeny, žlutý čaj s malými lístky a nakonec žlutý čaj s velkými lístky. Nálev má zlatožlutou barvu a medově nasladlou chuť, ve které natož nahořklé travnaté chuti zeleného čaje. Je možná ještě vzácnější než bílý.
Žlutým čajem se kdysi nazýval i čaj, kterým kdysi platili rolníci daně svému císaři, protože žlutá je barva císařů. Bohužel v současnosti se i špatně fermentovaný zelený čaj prodává jako žlutý, i když jím ve skutečnosti vůbec není.
Žlutý čaj má přibližně stejné zdraví prospěšné účinky jako zelený čaj (obsahuje vysoké množství antioxidantů a protinádorových látek, je prevencí před kardiovaskulárními onemocněními, má regenerační účinky, atd.). Může se ovšem pochlubit větším pozitivním působením na poškození jater.
Připravuje se stejným způsobem jako bílý, do asi 80 stupňové vody (ne do vařící) nasypeme sušenou směs (jedna lžička na 1,5 až 2 deci) a necháme ji louhovat 2 až 3 minutky. Často se aromatizuje citrónovou kůrou nebo jasmínem. Nemá bohužel dlouhou trvanlivost (platí o bílém a zeleném čaji), může rychle zoxidovat, proto ho nedržte déle než několik měsíců.
Mezi nejznámější odrůdy patří Huo Shan Huan Ya (Žluté pupeny z Huo Shan), Tian Zhu Chun Hao (Jarní vlasy z Thian Zhu) a Huang Da Cha (Velký žlutý čaj).