Nápoje které zahřejí

Grog je typickým alkoholickým nápojem pro chladné dny a zimní večeře. Jeho základ tvoří rum a vařící voda.

Kuchařské knížky nám nabízejí i jiné variace na přípravu grogu, kde základ tvoří, například griotka, koňak nebo whisky. Grog se obvykle podává v teplých sklenicích ze silného skla. Nechte se inspirovat našimi recepty a vychutnejte si sváteční dny.

Medový grog

Potřebujete: 50 ml rumu, 50 ml medu, 100 ml vody, cukr podle chuti, špetku mleté ​​skořice

Postup: Do teplých pohárů nalijte rum, med, dolijete horkou vodou a přidáte cukr podle chuti a trochu pomleté ​​skořice.

Švédský grog
Potřebujete: 700 ml červeného vína, 250 ml brandy, 200 g cukru, 60 g sušených rozinek, 10 ks oloupaných mandlí, 3 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice, 1 lusk vanilky

Postup: Víno a brandy, hřebíček, vanilku a cukr přivedete do varu a pak nápoj přecedíte do hrubších, teplých sklenic, ve kterých jste předtím rozdělili rozinky a mandle. Na závěr můžete ozdobit plátkem citronu.

Námořnický grog
Potřebujete:
50 ml whisky, 100 ml vody, 1 ks citrónu, 1 lžičku cukru

Postup: Whisky zalijete vroucí vodou. Do teplých sklenic z tlustého skla nalijete whisky, dvě kolečka z citrónu necháte na ozdobu a zbytek vytisknete do sklenic a ochutíte cukrem.

Ohnivý punč
Potřebujete:
150 ml vody, 50 ml rumu, 1 lžičku citronové šťávy, 3 lžičky cukru, 1 ks plátek citronu

Postup: Do teplého poháru vsypete cukr a přelijete citrónovou šťávou, zalijete vroucí vodou a dobře promícháte. Na povrch hladiny nápoje položíte tenký plátek citronu a na něj okamžitě opatrně nalijete zlehka nahřátý rum. Těsně před podáváním rum zapálíte.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus