Nápoje které zahřejí
Grog je typickým alkoholickým nápojem pro chladné dny a zimní večeře. Jeho základ tvoří rum a vařící voda.
Kuchařské knížky nám nabízejí i jiné variace na přípravu grogu, kde základ tvoří, například griotka, koňak nebo whisky. Grog se obvykle podává v teplých sklenicích ze silného skla. Nechte se inspirovat našimi recepty a vychutnejte si sváteční dny.
Medový grog
Potřebujete: 50 ml rumu, 50 ml medu, 100 ml vody, cukr podle chuti, špetku mleté skořice
Postup: Do teplých pohárů nalijte rum, med, dolijete horkou vodou a přidáte cukr podle chuti a trochu pomleté skořice.
Švédský grog
Potřebujete: 700 ml červeného vína, 250 ml brandy, 200 g cukru, 60 g sušených rozinek, 10 ks oloupaných mandlí, 3 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice, 1 lusk vanilky
Postup: Víno a brandy, hřebíček, vanilku a cukr přivedete do varu a pak nápoj přecedíte do hrubších, teplých sklenic, ve kterých jste předtím rozdělili rozinky a mandle. Na závěr můžete ozdobit plátkem citronu.
Námořnický grog
Potřebujete: 50 ml whisky, 100 ml vody, 1 ks citrónu, 1 lžičku cukru
Postup: Whisky zalijete vroucí vodou. Do teplých sklenic z tlustého skla nalijete whisky, dvě kolečka z citrónu necháte na ozdobu a zbytek vytisknete do sklenic a ochutíte cukrem.
Ohnivý punč
Potřebujete: 150 ml vody, 50 ml rumu, 1 lžičku citronové šťávy, 3 lžičky cukru, 1 ks plátek citronu
Postup: Do teplého poháru vsypete cukr a přelijete citrónovou šťávou, zalijete vroucí vodou a dobře promícháte. Na povrch hladiny nápoje položíte tenký plátek citronu a na něj okamžitě opatrně nalijete zlehka nahřátý rum. Těsně před podáváním rum zapálíte.