Lapacho nejzdravější čaj

Na dobrý čaj se hodí každé roční období, ale kdy se člověku žádá zalézt pod tři deky s knihou a horkým šálkem v ruce nejvíce? Právě teď. A když už čaj, tak takový, který vám pohladí duši i zdraví. Jedním z nejzdravějších čajů na světě je Lapacho, zrozený v tropických deštných pralesích a v čisťoučkém ovzduší ...
Čaj Lapacho získal své exotické pojmenování od stromu, ze kterého pochází, lépe řečeno z jeho kůry.

Legendární strom Inků Lapacho roste zejména v brazilských pralesích a v Jižní Americe a čaji propůjčil mnoho léčivých látek, kterými se prý kurírovali už vládci Inků či Vikingové. Je obohacen o množství železa, proto by čaj Lapacho měli pravidelně popíjet lidé, kteří mají málo červených krvinek. Díky tomu, že zvyšuje obsah hemoglobinu v krvinkách a stejně i jejich počet, podporuje dobrou krvetvorbu a přenos kyslíku v organismu.   Fakt, že podporuje vznik červených krvinek v kostní dřeni, je důležitý ještě kvůli jedné věci - brzdí růst nádorových buněk a pomáhá tak bojovat proti leukémii, což je nemoc bílých krvinek. Podle výzkumů pití tohoto čaje mnoha pacientům zbrzdilo růst nádorů, proto se nyní soustřeďuje pozornost na jeho účinky v této oblasti. Vědci doufají, že by mohli pacientům nemocným rakovinou výrazně pomoci.

Lapacho je výborný pomocník i při detoxikačních kúrách, protože čistí játra a odvádí z těla toxické látky. Pomáhá ničit různé viry, bakterie, plísně, a tím posiluje organismus. Stimuluje i jeho imunitu, laicky řečeno, probudí tělo a nakopne ho, aby bojovalo proti chorobám, které ho postihly (nebo se na něj právě chystají).

Lapacho, jako mnoho jiných druhů čajů, je silný antioxidant, tedy chrání naše tělo před škodlivými radikály. Vyzkoušet byste ho měli, pokud trpíte bolestmi hlavy, nervozitou a dokonce i nadváhou. Určitě to není zázračný nápoj, který vám odbourá tuky za dvě noci, ale díky svým vlastnostem se podílí na redukci tělesné hmotnosti a tlumí pocit hladu. Mimochodem, redukčním potenciálem tohoto čaje se zabýval již v minulém století známý vědec a lékař William Koch. A protože lapacho brdzí vstřebávání glukózy ve střevech, doporučuje se ho i cukrovkářům. Určitě na tento čaj myslete, pokud trpíte kožními problémy, nebo máte právě na kůži nějaké ranky. Díky tomu, že působí protizánětlivě, pomáhá hojit různé záněty, psoriázu, ekzémy, hnisavé rány a podobně.

Tady pomůže čaj ve formě obkladů, koupelí nebo "ústní vody". Mnoho lékařů i chemiků zařadilo tento vysokánských načervenalý strom mezi přední léčivé rostliny naší planety. Lidé, kteří se zabývají jeho vlastnostmi tvrdí, že pomůže snad s každým problémem. Dodnes nejsou známy vedlejší negativní účinky a pít jej mohou i děti. Pokud se rozhodnete pro léčebně očistnou kúru tímto čajem, připravte si ho správně. Jednu čajovou lžičku povařte 10 minut ve třech dcl vody a pak ještě takových 10 - 15 minut nechte louhovat, aby byly v nálevu opravdu všechny účinné látky. Čaj pijte minimálně jeden měsíc 2-3 krát denně. Pozor však, abyste neznehodnotili jeho léčivou sílu nesprávným skladováním. Vyhněte se plastovým, hliníkovým a kovovým nádobám, vyčleňte si pro něj keramickou nebo skeněnou dózu.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus