Dobré espresso

Podívejme se na základní vlastnosti dobrého espressa:

Krém: Je výsledkem smíchání plynu (CO2) a olejů, které obsahuje káva

Chuť: je plná a výrazná

Vůně: Je velmi intenzivní Nyní přistoupíme k postupu, jakým se espresso připravuje. Jak jsme již zmínili, procedura je hotovou alchymií, velmi precizní a na druhé straně velmi jednoduchou. "Přeměna" je podmíněna takzvanými "čtyřmi M". Je to kombinace 4 faktorů - 4 slov, které v italštině začínají na M: Směs, semletí, stroj na espresso a zkušenosti osoby, která kávu připravuje (baristy). Každý z faktorů představuje rovnou čtvrtinu úspěchu přípravy opravdu kvalitní kávy. Záleží na zkušenostech baristy, zda vybere vhodnou směs, která se po správném mletím ve spojení s profesionálním strojem zázračně promění v perfektně připravené a naservírované espresso.

"Vizitka" Espressa
Představíme Vám jedinečné vlastnosti perfektního espressa:
Teplota šálku espressa se ​​pohybuje mezi 75-80 stupňů Celsia.
V Itálii je její objem průměrně 25-30 ml
Ideální krémový povrch je kompaktní a odolný s oříškovou barvou. Nikdy nesmí být příliš nadýchaný ani řídký, příliš světlý či tmavý.
Porcelánový šálek musí být bílí, tvarově kónický a předehřátý na teplotu 35-40 stupňů. To udrží krém kompaktní a zabrání, aby káva rychle vychladla.

Pro vychutnání svého lahodné šálku kávy hraje důležitou roli i bohatý a hustý krém na povrchu, který je umocněn příjemným aroma.
Pokud jsou šálky oválné a široké, naruší povrch krému. V obchodech najdete nespočet šálků, ale ne všechny jsou vhodné pro přípravu opravdu dobré kávy. Lavazza preferuje porcelánové šálky pro jejich vyšší kvalitu, lesk a výbornou odolnost vůči prudkým změnám teploty a čistícím prostředkem. Bílá barva šálku umožňuje zachytit i ty nejjemnější odstíny v barvě krému.

Espresso: jednoznačný král mezi kávou - vášeň Italů k této kávě přerostla do větších rozměrů, vznikly různé varianty espressa. Dnes známe nespočet možností jak připravit espresso a neporušit přitom aromatickou intenzitu nebo chuť, která se stala italským životním stylem.
Hranice se posunuly od dlouhého po krátké espresso, káva s mlékem nebo šlehačkou a mnohé další. Tradice a inovace dlouho provázely italskou kulturu kávy, která je dnes známá a oblíbená po celém světě. Samozřejmě se tradice měnila podle novinek a chutná nových i starých zákazníků.
Představíme Vám pár způsobů jak si vychutnat espresso:

  • Espresso: Koncentrovaný nápoj připravený z 6,5 až 7 gramů čerstvě namleté ​​kávy, zpracovaný ve stroji na espresso. Množství připraveného nápoje je 25-30 ml.
  • Espresso lungo: větší espresso, také 6,5-7 gramů čerstvé kávy, ale výsledné množství nápoje je kolem 40 ml.
  • Espresso macchiato
  • Macchiato teplé: espresso s přidáním teplého napěněného mléka.
  • Macchiato studené: espresso s přidáním mléka pokojové teploty (na požádání)
  • Cappuccino: Espresso připravené v cappuccino šálku s přidáním napěněného mléka
  • Latte macchiato: Espresso přidáno do horkého mléka
  • Příprava:
  • v mlékovka napěnit 1,5% mléko přelejete ho do skleněného poháru a přidáte espresso.
  • Krémové, s plnou chutí, krásné vonící: nezaměnitelná charakteristika světově oblíbené a v Itálii nejoblíbenější kávy.

 

Krémové, s plnou chutí, krásně vonící: nezaměnitelná charakteristika světově oblíbená a v Itálii nejoblíbenější kávy.
Nezaměnitelný vzhled, intenzivní a silná chuť, bohaté aroma udělali z espressa jeden ze symbolů Itálie v celém světě.
Tato zásluha patří nápaditosti, se kterou Italové změnili přípravu kávy . Z jednoduchého smíchání mleté ​​kávy a horké vody udělali umělecké dílo. V Itálii není káva jen tak nějakým nápojem. Pití kávy je u nich rozkoší, rituálem a především "chutí", která je známá a vyváží se do celého světa.
V italštině slovo "espresso" znamená "rychle učiněno". Původ tohoto názvu spočívá v jedinečné metodě přípravy kávy pod tlakem s použitím speciálního stroje, na přání zákazníka .. Výsledkem speciální procedury extrakce kávy je koncentrovaný nápoj s intenzivní chutí a vůní


Komentáře k receptu

comments powered by Disqus