Černý čaj

Černý čaj - jednoduše klasik!

Když se čaj (zelený) v 17. století dostal do Evropy a po čase se stal oblíbenou pochutinou, rostoucí poptávka přivedl výrobců k dokonalejší formě fermentace. Černý čaj se přestal, jako jeho starší zelený bratr, konzervovat lisováním a vznikl tak snadno odlišitelný nový produkt čajovníku. Číňané ho nazývají i červený, kvůli barvě nápoje z vyluhování čaje. Jde o nejvíce fermentovaný druh čaje. Listy se po sklizni nechají zvadnout, voda se vypařuje a jednotlivé části křehnou. Uvnitř listu začínají probíhat různé chemické procesy. Když listy uvadnou, svinou se a následuje úplná fermentace, která má na svědomí typickou výraznou vůni černého čaje, barvu (zlatavá přechází do červené až silně tmavé) a natrpklé chuť zahánějící žízeň. Fermentace (nebo i oxidace - chemicky správnější výraz) se zastavuje prudkým zvýšením teploty. Aby čaj dosáhl co nejlepší kvalitu, dosušit se a přirozeně později i zbavuje možných nečistot a nadbytečných stonků.

Jako všechny čaje i ten černý je ložiskem zdraví prospěšných látek (jejich působení avšak narušuje Brity oblíbené ochucovadlo - mléko). Snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob (sice méně než zelený čaj) a obsahuje i látky potlačující vznik rakoviny. Největší pozitivní vliv lze spatřovat na nervové soustavě. Zvyšuje mozkovou a duševní činnost (protože usnadňuje přenos kyslíku do dýchacích orgánů a obsahuje vitamin B1), zároveň uklidňuje vznikající nervozitu a odolává všem stresujícím situacím (odbourává stresové hormony). Člověk, který pravidelně pije černý čaj, lépe zvládá zátěžové situace a "ovládá své nervy". Lidi se zvýšeným cholesterolem potěší jistě zpráva, že černý čaj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Dobře známé jsou i protiprůjmové účinky. Silný (dlouho eluován) černý čaj se doporučuje pít při problémech s řídkou stolicí.

Obsahuje více kofeinu než jiné druhy čajů, takže při nadměrném požití (doporučuje se 4 - 5 šálků denně) může způsobit nespavost. Příliš mnoho teinu usnadňuje vznik nehezkých skvrn na zubech u citlivějších lidech může být příčinou migrény.

Příprava černého čaje se od ostatních typů liší časem vyluhování. Do předehřátého šálku nalijeme horkou vodu, vhodíme 1 čajovou lžičku lístků a přiklopíme talířkem nebo víčkem, aby se nádoba napařila. Louhujeme 3 až 5 minut. Aromatizované černé čaje od 2,5 do 3 minut.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus