Čaj o páté

Pojem čaj o páté snad v každém vyvolá představu, jak se postarší anglické dámy na konci 19. století setkávají v nóbl salonku, kde z porcelánových šálků popíjejí čaj.

Čaj o páté, která si relax, pohodu a zábavu věděla a mohla vychutnat. Dopřejme si tento pocit v uspěchaném čase 21. století i my. Salonek a porcelánové šálky na to nepotřebujeme - postačí kvalitní černý čaj .
Černý čaj tu byl odjakživa?
Až do poloviny 17. století se v kolébce čaje, Číňani, připravovali z listů čajovníku výhradně zelený čaj. Jelikož se čaj lisoval, v podobě lisovaných cihliček si dlouho uchovával své delikátní vlastnosti a mohl putovat jako platidlo do vzdálených koutů světa. Za dynastie Ming se však napařené a usušené lístky čaje lisovat přestali, což se při cestách čaje do Evropy odrazilo na jejich klesající kvalitě. Bylo třeba vymyslet a začít využívat jiný způsob "konzervace" čaje, který by nahradil lisování. Čaj se začal fermentovat.

Co je to fermentace?
Po sklizni se zvadlé čajové lístky rolují, aby popraskaly a uvolnila se z nich buněčná šťáva. Samotná fermentace je pak biologická reakce, při které dochází k oxidaci buněčné šťávy. Probíhá ve fermentačních místnostech při teplotě 35 - 40 0C za neustálého zvlhčování vzduchu. Důležitým je správné odhadnutí konce fermentace, právě od toho i od celého průběhu závisí výsledná kvalita čaje. Bezprostředně po fermentaci se asi na 20 minut vystaví čajové lístky horkému vzduchu v sušárně,. Zde dochází k odpaření přebytečné vody, přičemž buněčná šťáva zasychá na svinuté lístky, které ztmavnou a čaj tak získá typickou vůni. Delikátně chuťové vlastnosti čaje vyplouvají na povrch až při vyšších teplotách. Proto se i černý čaj - na rozdíl od zeleného - zalévá výlučně vroucí vodou. Černý čaj se tedy od zeleného odlišuje ne tím, že by pocházel z jiné rostliny než z čajovníku, jen způsobu zpracování. Přesto, že Holanďané do Evropy dovezli jako první zelený čaj, Evropanům více "sedl" ten černý. Stal se - hlavně v Anglii během 18. století - velmi populární a tvořil neodmyslitelnou součást společenských rituálů.

Tein a třísloviny
Černý čaj obsahuje mnoho různých látek, které ovlivňují jeho finální barvu, vůni i chuť. 4 procenty je v čaji zastoupen kofein (který se nazývá tein), třísloviny se zase v čaji podepisují na tak typické čajové chuti. Ve vodě je rozpustný vitamin B1, známý také jako nervový vitamín, důležitý hlavně při duševní práci. Až 23 aromatických látek se dosud objevilo v čaji, právě oni se podepisují na vůní a chuťových nuancích toho kterého čaje. Spolu s chlorofylem přispívají ke zklidnění nervů, pomáhají pro přenosu kyslíku do tělesných orgánů, stimulují duševní činnost a funkce dýchacího systému.

Jak černý čaj připravovat
Kvalita čaje a jeho účinky závisí od doby louhování. Pokud ho louhujete pouze 1 až 3 minuty, z černého čaje se uvolňuje tein, který rovnoměrně povzbuzuje činnost mozku a nezatěžuje srdce a krevní oběh. Působí dlouhodobě. Pokud ho louhujete až 5 minut (to by měla být horní hranice), z čaje se uvolňují i třísloviny, které účinky teinu tlumí. Tehdy zklidňuje činnost střev a žaludku a má blahodárné účinky na cévy. To, že síla čaje narůstá s dobou louhování, je tedy mystifikace a omyl. Silnější čaj nedosáhnete tak, že ho budete "močit" ve vodě půlhodinu, ale že do menšího množství čaje přidáte více čajových lístků.

Čaj anglicky
Vyzkoušejte zajímavý černý čaj, který snad nejvíce připomíná Anglie. Delikátní sypaný černý čaj English Breakfast Tea od společnosti Sanny Tea má silně povzbuzující účinek, načervenalou barvu a při pití této směsi vysoce aromatizovaných cejlonský čajů si alespoň v duchu představíte Windsor a Londýn. Pokud vás spíše oslovuje jako destinace Irsko, ochutnejte opravdu gurmánský černý čaj s jeho názvem. Irish Cream od Sanny Tea obsahuje kromě čajových lístků i kousky čokolády. Výtečně chutná během dlouhých podzimních večerů

Autor: Kateřina Veliká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus