Čaj maté

Nejoblíbenějším nápoj Jižní Ameriky maté se vyrábí z listů stromu cesmíny paraguayské.

Nejoblíbenějším nápoj Jižní Ameriky maté se vyrábí z listů stromu cesmíny paraguayské, která roste v povodí řek Paraguay a Paraná. Jeden až dva roční lístky se odsekávají spolu z celými větvičkami, suší se nad otevřeným ohněm nebo jen tak volně na vzduchu, potom se praží a drtí. Směs se nechá dozrát do nejkvalitnější podoby. Maté je součástí tradici jihoamerických států. Své hosty totiž Uruguajčany, Paraguajčany, Argentince a Brazilce vítají čajem maté podávaným ve vydlabané dýni nebo v nádobě cuia. Rádi ho také ochucují různými kořením, bylinkami, kokosem, mátou, citronovou trávou, a podobně. Procenta kofeinu obsažené v nápoji maté se potlačují působením ostatních látek a tak přichází příjemné povzbuzení a příval energie postupně v rovnoměrných dávkách. Nesčetné minerály, vitamíny, stopové prvky, těkavé oleje, karoten a jiné dělají maté výjimečně zdravý nápoj, který působí protizánětlivě, tlumí alergické reakce, odvádí z těla toxické látky a snižuje cholesterol. Zahání pocit hladu, spaluje tuky, působí močopudně a odbourává tukové vrstvy. Má omlazující účinky, zpomaluje stárnutí a výborně působí při snižování tělesné teploty. Do šálku nasypeme jednu nebo dvě čajové lžičky směsi, zalijeme horkou vodou a louhujeme 5 až 10 minut. Pokud byste chtěli vyzkoušet tradiční pití maté, budete potřebovat nádobu z dýně (tzv. kalabasu) a kovové brčko.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus