Čaj legendární nápoj

Jaký je jeden z nejoblíbenějších nápojů světa? Co vám pomůže zbavit se horečky a bolavého hrdla? Znáte přírodní elixír zdraví a duševní pohody? Jaký nápoj povzbudí vaše ztupeny smysl? Na všechny otázky známe jen jedinou odpověď. Čaj.

Několik tisíců let starý přítel lidstva pohladí duši a vyléčí tělo. Své kořeny má ve starověké Číně a mezi jeho největší fanoušky patří Britové, kteří mu věnují každý den svou odpolední siestu ve formě čaje o páté. Tento nestárnoucí nápoj nese v sobě mnoho tajemství. Přesto, že jeho výživová hodnota je minimální, prospěšné účinky na člověka jsou obrovské.
Hlavními složkami čajového listu jsou polysacharidy, bílkoviny, antioxidanty, éterické oleje, kofein, tanin, bioflavonoidů, flouridy, hořčík, třísloviny, ...

Kofein zvyšuje srdeční a nervovou činnost, čímž působí proti únavě a zlepšuje dýchání rozšířením průdušek. Při nadměrném příjmu kofeinu avšak přicházejí negativní účinky jako nespavost, zvýšené pocení, třes a migréna. Může způsobit dokonce jistou formu závislosti. Při kofeinu platí pořekadlo "Všeho s mírou".

Tanin je složkou, která dělá z čaje čaj. Obdarovává listy čajovníku lahodnou chutí, snižuje krevní tlak a dodává člověku neopakovatelný pocit pohody. Jelikož tanin snižuje vstřebávání železa, neměl by se čaj pít během jídla.

Bioflavonoidy jako kvercetin snižují riziko rakoviny a zabraňují vzniku srdečních chorob. Mají antioxidační účinky a zabraňují zápachu z úst. Zároveň bojují proti virům (při chřipkových onemocněních se doporučuje pít dostatečné množství čaje) a plísní.

Antioxidanty svou činností zabraňují vzniku srdečních chorob, aterosklerózy, usnadňují hojení zánětů a potlačují stárnutí.

Hořčík je důležitý pro stavbu kostí a svalů

Flouridy ovlivňují zdraví kostí a zubů. Nedostatek fluoridů vede k osteoporóze a kazivosti chrupu. Nadměrný příjem fluoridů způsobuje skvrnité zuby a snižuje pružnost kostí.

Jak správně připravit čaj?

Pokud chcete mít z konzumace čaje opravdový smyslový požitek, příprava je velmi důležitá. Základem jevoda. Bohužel v našich domácnostech koluje ta nesprávná, obsahující mnoho chlóru a voda tvrdá. Nevhodná je voda s vysokým obsahem solí, magnézia, železa a voda kyselá nebo zásaditá. Pro přípravu speciálních luxusních čajů použijte koupenou pramenitou vodu.
Vodu vařte v klasické konvici na sporáku (ne v elektrické). Konvice by měla být z oceli, keramiky, porcelánu nebo skla. Lepší udržují teplotu a nekazí chuť čaje jako litina a hliník.
Hmotnost čaje pro přípravu jednoho šálku se liší od jeho typu, tak jak se liší i čas vyluhování. Většinu jde o 5-10 g zpracovaného čaje na půllitru vody, přičemž vyluhování trvá od 2 do 4 minut (netýká se bylinkových a ovocných čajů).
Pokud toužíte po neodolatelné vůni čaje, používejte na pití keramické šálky s širokým hrdlem.

Jak ochutit čaj?
Základní druhy čaje (zelený, černý, žlutý, bílý, Oolong) nepotřebují pro svou sytou chuť žádné ochucení. Člověk si ovšem pitím "pačajov" jako jsou bylinné a ovocné čaje vytvořil návyk tento nápoj sladit. Slazení čajů je nezdravé a zároveň ruší jejich přirozenou chuť.

Lepším příkladem aromatizování je britský vynález čaj s mlékem. Pokud do šálku s trochou mléka nalijeme eluován černý čaj, nápoj chutná jemněji. Čaj s mlékem je vhodný zejména pro lidi trpící žaludečními vředy, kdy pití čaje nepůsobí na jejich žaludeční trakt tak dráždivě.

Zdraví prospěšné ochucení nabízí citronová šťáva, Nyní vynález Rusů. Citron dodá čaji nejen nakyslou příchuť, ale i kopu vitamínu C. Tehdy se tento nápoj stává přírodní medicínou proti nachlazení a chřipce.
Pokud nemáte rádi kyselé a milujete sladkou chuť, cukr nahraďte medem. Med má antiseptické účinky (hojí rány, i ty na duši), vytváří látky endorfiny, které nám navozují pocity štěstí a požívá se při nadměrné hlenitosti. Je vynikající ve spojením s citronem.

Co ještě třeba vědět o čaji

  • -Sypaný čaj je dvakrát kvalitnější než Sáčkový (Sáčkový čaj objevil newyorský obchodník Thomas Sullivan na počátku 20. století)
  • -barva a vůně čaje by měla být intenzivní, v opačném případě nejde o kvalitní a pravý čaj
  • -čaj skladujte v dřevěné, porcelánové nebo plechové malé až středně velké nádobě (velké nádoby ničí kvalitu čaje) v chladu a na suchém místě
  • -staré čajové skvrny na konvici odstraňujte horkou vodou s přidáním jedlé sody
  • -vynikající je i osvěžující ledový čaj, který se připravuje několikahodinovým (3-4h) vyluhováním většího množství čajové směsi (50-60g) ve studené 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus