Bílý čaj labužnický

Bílý čaj - čaj pro labužníky

Nejjemnější druh čaje je gurmánskou lahůdkou sice nevýrazné světle zelené barvy, ale vynikající lahodné chuti bez náznaků hořkosti. Z Číny se do okolního světa dostal teprve nedávno, ale jeho fanoušci díky výborné chuti a zdravému účinku rostou ze dne na den.
Bílý čaj se vyrábí z mladých lístků a tzv.. Tips (vrchní nerozvinuté chlupaté lístky), které se sbírají brzy na jaře. Neroli se, hned se nechají zvadnout a po delší době zvadlé se protřepáním dosáhne slabá fermentace, která se urychleně pozastaví pařením nebo sušením bez prudkého zahřívání. Bílý čaj se připravuje při nižších teplotách a nezavinil se.
Výhradně v Číně pěstován bílý čaj býval oblíbenou lahůdkou císařských stolů. V současnosti je vzácným (díky náročné přípravě) nápojům labužníky, kteří si vychutnávají jeho výraznou podobnost s čerstvým přirozeným čajem.
Minimální zpracování dodává tomuto čaje neskutečně hodně živin. Bílý se nazývá díky již zmíněným stříbřitě bílým chloupkům nacházejících se na neotevřeném poupěti čajovníku, který se používá pro výrobu nejkvalitnějších odrůd (Silver Needle-Stříbrná jehla).
Ze všech čajů obsahuje nejméně kofeinu a tím pádem má i nejmenší povzbudivé účinky. Avšak žádný jiný čaj neobsahuje tolik antioxidantů jako právě bílý. Antioxidanty chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály a zajišťují zpomalení procesu stárnutí buněk.
Svou jemností pozitivně prospívá při již vzniklé rakovině žaludku a střev, a má také preventivní účinek proti těmto nemocem. Posiluje tepny a cévy, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, čímž zabraňuje kornatění cév a blokování průtoku krve. Lidé, kteří vypijí alespoň dva šálky bílého čaje, mají větší šanci přežít srdeční kolaps. Jeho konzumace (jako i konzumace ostatních druhů) se doporučuje lidem trpících osteoporózou a artritidu. Zvyšuje totiž hustotu a pevnost kostí. Má antibakteriální a antivirové schopnosti a říká se, že bílý čaj dokáže díky těmto účinkům dokonce zmírnit příznaky AIDS . Chrání pleť před nadbytečnými paprsky slunce, nadměrným stresem a svými regeneračními účinky ji zbavuje nedostatků a malých poškození. Tím, že snižuje hladinu cukru v krvi, zmírňuje příznaky cukrovky. A pomáhá také při hubnutí. Pai Mu Tan (Bílá pivoňka) zaujme nasládlou chutí a vyrábí se z pupenů a přilehlého dopisu. Má silnější barvu i samotnou chuť. Pro přípravu * Shou Mee (Obočí dlouhého věku) se používá tmavší list a menší tipsy (co zůstane z listů Pai Mu Tan a Baihao Yinzhen). Baihao Yinzhen (Silver Needle nebo Stříbrná jehla) je nejslavnějším a nejlepším bílým čajem, který se vyrábí jen ze stříbřité pupenů. Má lehkou nasládlou chuť. Sypaný bílý vkládejte do horké (ne však vařící vody) a louhujte 7 minut. Pokud ho necháte louhovat méně ztratíte chuť, pokud déle, přijdete o čerstvost. Doporučuje se ochucení bílého čaje skořicí. Jde o vznešené spojení, požitek pro Vaše chuťové buňky je zdvojnásoben, a to samé platí o zdravých účincích čaje.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus