Telecí plněné řízky s chřestem
Použité suroviny:
800 g brambor
dle chuti: sůl a strouhaný muškátový oříšek
dle potřeby: máslo
400 ml mléka
30 g zelených oliv
4 telecí řízky
dle chuti: bylinky a worcestrová omáčka
dle potřeby: olej
100 ml masového vývaru
500 g zeleného chřestu
dle chuti: pepř
Jak recept připravit:
Na kaši oloupeme brambory a rozčtvrtíme. Vaříme je v mírně osolené vodě. Telecí řízky omyjeme a ze strany
do nich nožem nakrojíme kapsu. Bylinky opereme a vodu setřepeme. Lístky otrháme, najemno nasekáme a smícháme
se 3 lžícemi másla. Máslo osolíme, opepříme a ochutíme worcestrovou omáčkou. Kapsy řízků naplníme a sepneme
špejlí. Opepříme je a na 5 minut uložíme do mrazáku. Chřest omyjeme a dolní třetinu oloupeme. V hrnci
přivedeme k varu vodu, vložíme do ní chřest a vaříme. Poté chřest vyjmeme a necháme okapat. Brambory slijeme
a ještě horké je prolisujeme. Rozehřejeme 3 lžíce másla a spolu se solí a muškátovým oříškem je přidáme do
prolisovaných brambor. Přiléváme tolik horkého mléka, až vznikne krémovitá kaše. Nasekáme olivy a přimícháme
je do kaše. V pánvi rozehřejeme máslo a řízky na něm opékáme. Potom přilijeme vývar a řízky v něm necháme 5
minut. Chřest prohřejeme v másle, řízky, zelený chřest a bramborovou kaši dáme na talíře. Pokrm můžeme
ozdobit plátky citrónu, olivami a petrželkou.