Telecí plněné hrudí po Dražďansku
Použité suroviny:
1,5 kg telecího hrudí | 100 g celeru | 60 g másla (tuku) | 2 ks mrkve | 2 ks cibule | 2 lžíce rajčatového
protlaku | dle potřeby: vývar | dle chuti: sůl | Nádivka: | 250 g kuřecích jater | 50 g šunky | 4 ks žemle |
3 ks vajec | 1 ks cibule | dle chuti: muškátový květ | dle chuti: rozmarýn | dle chuti: petželka | dle chuti:
mletý černý pepř | dle chuti: sůl
Jak recept připravit:
Příprava nádivky:
Ze žemlí odkrojíme kůrky, žemle namočíme do vody a po změknutí je dobře vymačkáme. Cibuli, šunku,
odblaněná játra drobně nakrájíme, žemle rozmělníme, přidáme žloutky, sůl, mletý pepř, muškátový květ,
rozmarýn a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a nasekanou petrželku.
Příprava hrudí:
Telecí hrudí dobře omyjeme, zbavíme žeberních kostí, tenkým ostrým nožem prořízneme středem hrudí kapsu,
kterou naplníme nádivkou, zašijeme nebo uzavřeme jehlou na závitky a osolíme. Mrkev, celer a cibuli nakrájené
na plátky zpěníme na másle, přidáme připravené hrudí, rajčatový protlak, trochu vývaru a dusíme pod pokličkou
v troubě, při teplotě kolem 180 °C, doměkka, při dušení poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké hrudi vyjmeme a šťávu prolisujeme.