Masové nočky s petrželovou rýží
Použité suroviny:
250 g telecí plece
sůl
50 g kořenové zeleniny
200 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
70 g másla
1 žloutek
350 g rýže
voda dle potřeby
Jak recept připravit:
Maso rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část vložíme do mírně osolené vroucí vody společně s očištěnou
kořennou zeleninou a povaříme si 20 minut. Poloměkké částečně prochladlé maso semeleme s druhou polovinou
syrového masa. Osolíme, přidáme žloutek a za postupného přilévání mléka dobře vymícháme. Z hotové směsi
vykrajujeme malé nočky (asi 4 ks na porci) a vaříme je v páře 20 minut. Z poloviny másla a mouky připravíme
světlou jíšku, zalijeme vývarem z masa, rozmícháme a dobře provaříme. Potom přecedíme. Jemně nakrájenou
kořennou zeleninu vařenou s masem vložíme do omáčky. Propranou rýži uvaříme obvyklým způsobem, ještě horkou
zjemníme máslem a přidáme opranou jemně nasekanou petrželovou nať.