Sýr a jeho tajemství

Sýr je věrným přítelem vína a jeho ideálním doplňkem. Pokud spojíte vhodné sýry a víno, obohatíte tak jejich nezaměnitelné chutě a požitek si vychutnáte intenzivněji. Sýry Liptov je možné konzumovat i samostatně, ale podle našeho doporučení se sklenkou vína to může být nejdokonalejší chvilka během dne. Poznejte nejideálnější kombinace sýrů Liptov a vín a odhalíte jejich tajemství.
Pro milovníky bílých vín
K mnoha druhům sýrů ladí odrůdová bílá vína. Nejvhodnější jsou lehčí svěží suchá vína s nižším obsahem alkoholu jako například Chardonnay a Ryzlink.
Pokud preferujete červené víno
​​Milovníci červených vín by měli také zvolit jejich snadné varianty, protože červená vína bohaté na třísloviny se většinou nesnášejí se silně aromatickými sýry. Výborně se hodí například Modrý Portugal.
"Široké portfolio sýrů Liptov se vyznačuje svým poutem k přírodě a je dědictvím sýrařských mistrů tohoto regionu. Sýry jsou určeny všem labužníkům, kteří mají rádi sýry samotné, ale rádi je také kombinují při různých společenských setkáních.
Přírodní lisovaný šest měsíců zrající sýr si vychutnají i ti nejnáročnější sýrovými labužníci. Má tvrdší konzistenci a vyzrálou zlatohnědou barvu. Speciální receptura a unikátní přirozený proces zrání pod potravinářskou kůrkou dodává sýru  jedinečnou plnou vyzrálou chuť a intenzivní ořechovo-ovocné aroma. Chutí a tvrdou konzistencí připomíná Parmezán.
Doporučujeme servírovat s lehkým suchým vínem s nízkým obsahem tříslovin. Ideální je kombinace s Rulandské bílé a Rulandské šedým.
Přírodní lisovaný sýr Eidam  standardní sýrovo-mléčné chuti. Je vyroben z kvalitního mléka z horských a podhorských oblastí, díky kterému získává sytější barvu, jemnější vůni a specifické aroma.
Výjimečností sýra Eidam uzený je jeho uzení na bukovém dřevě, čímž získává příjemnou přirozenou uzenou chuť.
Doporučujeme servírovat s bílým suchým odrůdovým vínem (Ryzlink vlašský, Veltlín zelený, příp. Suchý sekt) nebo lehkým mladým vínem Beaujolais.
Přírodní lisovaný sýr Gerlach  "ementálového typu" bez ok se vyznačuje svou vyzrálou nasládlou ovocně-ořechovou sýrovou aroma získanou díky osmi týdnem zrání, tvrdší konzistencí a zlatavou barvou.
Doporučujeme servírovat s bílým vínem Chardonnay, Tramín červený nebo červeným Shiraz.
Přírodní lisovaný sýr s jemnou  konzistencí a máslové aroma, kterou získává díky speciální receptuře a pěti týdnem zrání.
Doporučujeme servírovat s červeným vínem jako je Frankovka nebo Merlot.
Hravé pareničky uzené - Nová moderní nabídka Liptov sýrů hravých tvarů je jako stvořená na rodinné posezení, párty nebo na drobné zakousnutí, když dostanete chuť na něco malého. Hravý tvar syrečky otevírá dveře vaší kulinářské fantazii.
Doporučujeme servírovat s bílým vínem Děvín nebo lehčím červeným vínem z Chianti.
Věděli jste, že ...?
Sýr i víno musí mít správnou teplotu!
Před konzumací bychom měli sýr vyložit z chladničky alespoň půl hodinu před servírováním, aby se uvolnila jeho chuť a aroma;
Abyste si užili unikátní chuť sýrů, není vhodné kombinovat celkem více než 6 druhů najednou;
K sýrům se nejvíce hodí neutrální pečivo, nejvhodnější je proto bílé

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus