Švýcarské fondule


1. Příprava delikatesy fondue začíná tím, že misku na fondue potřeme česnekem. Pokud máte rádi výraznější chuť česneku, můžete si zbývající česnek nakrájet nadrobno a přidat do mísy.

2. Fondue se připravuje na sporáku, aby se sýr dokonale rozpustil. Do misky přidáme polovinu objemu bílého vína a pomalu ho zahříváme, dokud nebude blízko bodu varu. Pak přidáme první sýr, ať už nakrájený na kostičky nebo nastrouhaný. Za stálého míchání ho rozpouštět, pokud se nerozpustí na jemnou sýrovou hmotu a stejně přidáme druhý sýr a i třetí sýr. Pokud se sýrová hmota zhušťuje, rovnoměrně přidáváme zbylé bílé víno ​​a stále mícháme, aby se nám sýr nepřipálil.

3. Do takto rozpuštěné sýrové hmoty přidáme na závěr třešňový likér a podle potřeby můžeme dochutit pepřem.

4. Takto hotovou sýrovou směs přendáme na fondue lihový stojan, který nám zabezpečí stálou teplotu a správnou konzistenci této delikatesy.

5. K fondue se obvykle podává jednodenní chléb nakrájený na kostičky, který se napíchne na jehlici a takto ponoří do sýrové směsi. Méně známou alternativou je i na kostičky nakrájená zelenina nebo ovoce . Přejeme dobrou chuť.

Na přípravu Fondue potřebujeme: - 1 větší stroužek česneku - 300 ml bílého suchého vína - 3x150g-porce tvrdého rozpustného sýra nakrájeného na kostičky nebo nastrouhaného na hrubší (Mezi nejznámější sýry patří švýcarské sýry-Gruyère, Emmental, Appenzeller nebo Raclette nebo francouzské sýry-Comté, Beaufort, Tommy de Savoie). - 40-60ml třešňového likéru - pepř - na kostičky nakrájený jednodenní bílý chléb, jako příloha

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus