Recepty z Camemberu

Na tři různé způsoby z bílého plísňového sýru, které potěší nejednoho gurmána.
U nás je nejznámější plísňový sýr Protěž s bílou plísní a Niva s modrou plísní. Pravý sýr s bílou plísní Camembert de Normandie Reaux má certifikát z EU (AOC) a pochází z Normandie.
Vyrábí se ze syrového nepasterizovaného kravského mléka ve speciálních sýrových sudech. Jeho receptura je velmi stará, ovládali ji hlavně mniši, kteří ho vyráběli během celého středověku.
Nejkvalitnější Camembert vychází z letní a podzimní produkce. Má smetanovou barvu a mírně krémovou konzistenci s typickou chutí po žampionech.

Kromě teplé kuchyně se tento druh sýru vhodně kombinuje do salátů. Zkuste si pokrájet jablko, pomeranč, camembert na kostičky, přidejte sekané vlašské ořechy a nakonec zamíchejte s 1 PL bílého jogurtu.

Zapečený camembert (4 osoby)
Potřebujete:
4 ks sýru, 4 středně velké žampiony, 4 malé rajčata, špetku čerstvého tymiánu, šťávu z 1 citrónu, hlávkový salát a petrželka, sůl, olej

Postup: Sýr budete zapékat na předem připravené čtverce z alobalu. Alobal potřete olejem, položíte sýr, trochu posolíme a posypete bylinkou, nakonec pokladete na tenké pláty nakrájené žampiony a položíte malé rajče. Vše důkladně zabalíte a dáte do předehřáté trouby péct 10 minut při 200 ° C. Zapečený sýr vyberete a pokladete na salátové listy, které jste pokapali citrónovou šťávou a nakonec posypete petrželkou, podáváte s pečivem.

Camembert s česnekem a ořechy (4 osoby)
Potřebujete:   2 ks sýru, 3 stroužky česneku, 35 g jemně mletých vlašských ořechů, 25 g másla, ZAP L čerstvé pažitky a kopru, 2 PL panenského oleje

Postup:  Sýr opatrně podélně rozříznete a lžičkou vydlabete měkký vnitřek. Směs vložíte do mísy, kde ji promícháte s prolisovaným česnekem (2 ks), ořechy a měkkým máslem. Hmotou naplníte vydlabané poloviny a opatrně spojíte, zabalíte do alobalu a necháte v chladničce dva dny. Před podáváním si připravíte z bylinek, česneku a oleje a špetky soli směs, kterou potíráme sýr a podáváte s pečivem a bílým vínem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus