Dělení sýrů

Sýry dělíme

podle typu mléka:

  • kravské sýry
  • ovčí sýry
  • kozí sýry
  • netradiční (velbloudí, kobylí, sobí a pod.)

podle tvrdosti:

  • čerstvé sýry (tvaroh, mascarpone, cream cheese, feta)
  • měkké sýry (camembert, brie)
  • polotvrdé sýry (gouda, Gruyère)
  • tvrdé sýry (chedar, peccorino, eidam)

podle vzhledu:

  • nezrající sýry
  • sýry s plísní na povrchu
  • sýry zrající pod mazem
  • sýry s plísní uvnitř
  • sýry lisované

Světovými velmocemi v produkci známých kvalitních sýrů, jejichž výroba má dlouhou tradici, jsou Švýcarsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Řecko, Belgie, Německo a další.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus