Brynzové speciality
Nejlepší brynza začíná mít právě teď svou sezonu. Letní brynza má jemnou chuť, na rozdíl od zimní brynzy není taková ostrá, protože se vyrábí z čerstvě nadojeného mléka, když jsou ovce a krávy na pastvě.
Telecí karbanátky s rozmarýnem (4-5 porcí (15-20 ks))
Čas na přípravu: 45 min.
POTŘEBA: 250 g telecího mletého masa, 3 PL směsi sekaných bylinek (saturejka, tymián, rozmarýn), sůl, pepř, 1 vajíčko, 3 PL strouhanky, ½ stroužku vytlačenou česneku, 2-3 hrušky, 40 g Liptov brynza, petrželová nať na ozdobení
POSTUP : Z masa, bylinek, soli, pepře, strouhanky, česneku a vajíčka vypracujeme směs, kterou na desce rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Z této vykrajujeme 5 cm kolečka, které následně smažíme v oleji. Hrušky nakrájíme na tenké plátky o tloušťce 2 mm. Z plátků formičkou vykrojíme kolečka o něco menší než vypražené karbanátky. Na vychladlé karbanátky ukládáme kolečko hrušky, přidáme Liptov brynza a přikryjeme druhým kolečkem hrušky. Můžeme dozdobit petrželovou natí.
Brynzové smažené kuličky (cca. 15 - 20 g)
Čas na přípravu: 1 hod.
POTŘEBA: Brambory, parmezán, strouhanka, 250 g uvařených brambor, 160 g Liptov brynza, 40 g strouhaného parmezánu, 2 PL hladké mouky, 1 vajíčko, sůl a pepř.
POSTUP: Uvařené brambory nastrouháme na jemno do větší mísy, přidáme Liptov brynzou, mouku, vajíčko , parmezán, sůl a pepř a vypracujeme těsto. Z těsta vypracujeme válec a z válce odřízneme kousky, ze kterých formujeme kuličky. Tyto pak smažíme v rostlinném oleji do zlatova. Podáváme například s cherry rajčátky nebo hrozném. Smažené brynzové kulky se hodí na párty, kde nabízíte zejména pochoutky, které se dají jíst rukama - tzv.. fingerfood.
Řecký koláč se špenátem a brynzou (6 koláčů) Čas na přípravu: 1 hod.
POTŘEBA: 3 v papíru balené lístkové těsta, 200 g Liptov brynza, 250 g tvarohu, 400 g špenátových listů, 2 vajíčka, 4 PL oleje, 3 cibule, 4 stroužky česneku, mletý muškátový květ, 1/2 ČL tymiánu, sůl a pepř
POSTUP: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Pak je na oleji osmahneme, přidáme sůl, pepř, tymián a přidáme potrhané umyté špenátové listy, přilijeme trošku vody, aby listy zavadli, ale aby z nich nezůstala kaše. Necháme vychladnout. Potom do směsi přimícháme Liptov brynzu, tvaroh a muškátový ořech. Těsto rozbalíme překrojíme podélně a plníme po dva koláče. Každý 1/6 masy a zatočíme je také po délce. Přendáme na plech a zatočíme. Nakonec koláče potřeme vajíčkem a posypeme např. sezamem nebo černuchou. Podáváme se zeleninovým salátem.