Sladký posel tropů - banán
Kdysi na banány stály fronty, dnes jsou součástí našich stravovacích zvyků během celého roku. Jsou vhodné jak pro malé děti, tak pro lidi nemocné nebo starší i pro rekonvalescenty, protože toto ovoce je lehce stravitelné.
Původ
Banány rostou v trsech na stromech, který dosahuje výšky 3 až 8 metrů, v tropickém vegetačním pásmu. Patří k nejstarším kulturním rostlinám na světě. Jsou oblíbené nejen pro sladkou chuť, ale dokáží i zasytit. Proto jsou v některých rozvojových zemích jedním ze základních zdrojů výživy místního obyvatelstva, ale zároveň i obchodním artiklem. Nejvyšší spotřebu tradičně zaznamenávají v Ekvádoru. V Africe rostou i méně známé zeleninové banány s vysokým obsahem škrobu, které se používají na vaření a opékání. Banány se do Evropy dovážejí hlavně z Indie, ze Střední a Jižní Ameriky a z Kanárských ostrovů. Aromatické druhy menších rozměrů pocházejí z Kolumbie, z Thajska a z Malajsie.
Přínos pro zdraví
Toto ovoce je bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat a regulovat krevní tlak a posilovat srdce trpící stresem. Vitamin B6 zmírňuje premenstruační syndrom. Banány upravují trávení, třeba být však přesně informován, protože je důležité, jaký plod zkonzumujeme. Nezralý pro vysoký obsah škrobu pomáhá vytvářet objemnější stolici a pomáhá při zácpě a zralý zase přináší úlevu při průjmu. Zralé plody s vysokým obsahem cukru stimulují serotonin a tím zlepšují náladu. Představuje také přísun energie pro přítomný škrob, vlákninu a v případě přezrálých plodů i cukrů. Dopřát by si je měli proto fyzicky pracující lidé, sportovci nebo všichni, kteří se během víkendu věnují pohybovým aktivitám. Ale opačně dávat pozor jak na energeticky vydatnou potravinu by si měli lidé s nadváhou.
Skladování
Banány se sklízejí nezralé a za 20 dní, dokud absolvují cestu k zákazníkovi, zvyknou akorát dozrát. Podmínkou je však správné skladování během transportu. Některé plody se na pultu ocitnou už poškozené. Netřeba kupovat nikdy banány přezrálé se skvrnami na slupce, ty rychle zmoučnatějí. Odnést z obchodu bychom si měli jen množství, které jsme schopni v průběhu 3 dnů zkonzumovat, pak se začnou kazit. Dávat je do chladničky je zbytečné, tam rychle zčernají a navíc ztratí aroma. Kupovat můžeme i banány jen částečně zralé, zbytky zelené slupky v podmínkách interiérové teploty rychle zežloutnou.
Využití v kuchyni
Banány se konzumují přímo nebo se z nich zvyknou připravovat ovocné saláty nebo chutné dezerty v kombinaci s čokoládou, ořechy, likéry a šlehačkou. Používají se také při přípravě dortů a zákusků. A těžko se odmítá banán mírně opečený nebo flambováný hnědým cukrem, rumem nebo brandy. V létě upřednostní mnozí zmrzlinu právě s banánovou příchutí. Maminky kojenců a malých dětí je zase rady přidávají do ovocné nebo rýžové kaše. Aby po oloupání nezhnědly, je třeba je před servírováním pokapat citronovou šťávou.