Telecí guláš

Telecí guláš  

Potřebujeme:

1 kg telecího masa, 400 g cibule, 1, 5 PL oleje, sůl, mleté černé koření, 1, 5 PL mleté sladké papriky, 1, 5 PL rajčatového protlaku, trochu kmínu a majoránku, kůra z citronu, 1 protlačený česnek

Jak na to:

Maso pokrájejte na kostky velké asi 4 cm. Cibuli očistěte a nakrájejte na malé kostky.

V hrnci rozpálte olej, dejte na něj cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte 1 PL vody a cibuli chvíli poduste. Maso ochuťte solí, pepřem a paprikou a dobře promíchejte. Přidejte k cibuli, dobře promíchejte a přikryté pomalu duste až maso pustí šťávu. Odkryjte a výpek  za stálého míchání nechte povřít.

Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání duste. Potom přilejte tolik vody, aby bylo maso zalité. Hrnec zakryjte a guláš duste na mírném ohni asi 75 min.

Smícháme kmín, majoránku, tymián a citrónovou kůru a vše najemno posekajte. Kořeninovou směs přidejte do guláše asi 10 min. před dodusením.

Během vaření několikrát vyzkoušejte, zda je maso měké. Měké kousky masa pak postupně

vybírejte, aby se nerozvařili. Guláš ochuťte a podávejte vařící.

Upozornění: Na rozdíl od ragú se šťáva z guláše nepasíruje.

TIP: Hotový guláš se může zjemnit přidáním 125 g šlehačkyj nebo kyselé smetany.

Hovězí nebo vepřový guláš

Hovězí nebo vepřový guláš se připravuje rovněž jako telecí. Liší se jen délkou dušení a chutí. Do hovězího guláše se dává cibule pokrájená na proužky. Maso se dusí asi 135 min. Vepřový guláš se dusí podstatně kratší dobu, asi 75 min.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus