Jehněčí korunka s kukuřičnými plackami

Jehněčí korunka s kukuřičnými plackami 

Potřebujeme:

1 kg jehněčích zad, 400 g květáku, 300 g brokolice, rajčata, olej, 1 stroužek česneku, 1 ČL medu, 3 PL světlého piva, sůl, grilovací koření, 2 rajčata a svazek petrželky na ozdobení,, Placky:, 300 g sterilizovaných kukuřičných zrn, 3 vejce, 2 PL hladké mouky, tuk na smažení

Jak na to:

Jehněčí hřbet podélně rozsekneme ,odkrojte lůj, kosti na koncích asi v délce 2 cm očistěte od masa a nožem pečlivě oškrabte. Plát stočte a vzniklou korunku stáhněte potravinářským motouzem nití. Česnek prolisujte. Z 1 PL oleje, ½ ČL grilovacího koření, medu, piva, soli a česneku připravte pastu. Naneste ji ze všech stran na maso a dejte nejméně na 1 hod.. odležet do chladničky.

Korunku vložte do pekáče, podlejte naběračkou vody a pečte při střední teplotě a za občasného podlívání vypečenou šťávou dozlatova (asi 50 min.). Mezitím květák a brokolici rozdělte na růžičky. Tlustší stonky brokolice oloupejte, přidejte k zelenině a v osolené vodě uvařte do poloměka (asi 10 min.). Poté vodu ihned slejte a zeleninu zakryjte utěrkou.

Placky: Vejce rozšľehajte s moukou na hladké těstíčko a vmísit odkapkanou kukuřici. Lžící namočenou v oleji udělujte kousky, které vkládejte do zahřátého tuku. Sploštěte je do  tvaru placek a z obou stran osmažte dorůžova.

Rajčata nakrájejte na měsíčky. Z pečeného masa odstraňte motouz. Korunku podávejte s kukuřičnými plackami, obložte zeleninou a ozdobte petrželkou a dílky rajčat.

TIP: Příprava jehněčího hřbetu krok za krokem

POKUD nespracúvavate domácí jehněčí, nechte si záda podélně rozsekal již v řeznictví. Konce žeberní kostí pečlivě očistěte. Lůj dejte např.. sýkorkám a odříznuté maso použijte na vývar k podlévání masa nebo do polévky.

Maso pak stočte do kulata a pevně stáhněte motouzem, aby při pečení drželo tvar. Namísto motouzu můžete použít i nerezové spony na rolády. Korunku potřete marinovanou pastou je nejlepší nechat v chladničce přes noc - marináda se lépe vsákne a maso bude šťavnatejší, křehčejší a pikantnejší.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus