Salát podle cézara
Suroviny:
4 vejce uvařená natvrdo
2 - 3 lžíce citronové šťávy
½ lžičky worcesterské omáčky
1 lžíce dijonské hořčice
6 filet ze sardelí
50 g (30 g strouhaného a 20 g plátků) parmezánu
1 utřený stroužek česneku
1 šálek olivového oleje
sůl, bílý pepř
1 římský salát
toastový chléb
80 g pancetty nebo anglické slaniny
Postup:
Na dresink dáme do mixéru pokrájené vejce, citrónovou šťávu, worcestrovou omáčku, hořčici, 2 sardele, 30 g parmezánu, česnek a vše spolu umixujeme na hladký krém. Potom do něj za stálého míchání pomalu přiléváme olej, dokud dressing nebude mít majonézovou konzistenci. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, případně zjemníme lžící kvalitního bílého jogurtu.
Salát rozebereme na listy, důkladně je omyjeme, necháme na sítku okapat, natrháme na kousky, dáme do mísy, zalijeme dresinkem a zlehka promícháme.
Salát Caesar podáváme s krutony z toastového chleba a opečenou slaninou, ozdobený plátky parmezánu a zbylými filety ančoviček.