Lahodný celerový salát

SUROVINY, potřebné pro přípravu:
2 žloutky
1 lžíce dijonské hořčice
80 ml rostlinného nebo palmového oleje
1 lžíce creme fraiche
sůl, bílý pepř
2 lžíce cukru
3 lžíce jablečného octa
2 celery
2 lžičky kokosové moučky
1 lžička kakaového prášku
1 lžíce másla
3 kyselé jablka
1 lžíce citronové šťávy
2 - 3 lžíce jader vlašských ořechů
1 lžíce medu

POSTUP:
Na dresink dáme do mísy žloutky a hořčici a vyšleháme na pěnu. Pak pomalu za stálého šlehání přidáváme olej, dokud nevznikne řídká majonéza. Vmícháme creme fraiche a ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu s cukrem a jablečným octem, vložíme do ní 1 očištěný celer a vaříme na mírném plameni asi 15 minut doměkka. Uvařený celer vyndáme a necháme vychladnout. Potom ho nakrájíme na trojúhelníky, posypeme kokosovou moučkou a kakaem a orestujeme na másle.
Druhý celer a jablka oloupeme a pokrájíme na tenké nudličky. Pokapeme citrónovou šťávou a promícháme, aby nezhnědly. Přilijeme dresink a promícháme. Nakonec vmícháme sekané vlašské ořechy a necháme 10 minut odležet, aby celer změkl.
Odležení salát podáváme s restovanou celerem.
TIP:
Tento salát se výborně hodí jako příloha k uzenému lososu nebo jiné uzené rybě

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus