Kombinované saláty

V létě jsme ochotnější dát si i na oběd salát, musí však splňovat několik základních požadavků. Měl by být zdravý, přitažlivý na pohled, chutný, ale i dostatečně sytý. Existují zásady, které je dobré dodržovat, ale ke gruntu třeba přidat i nadstavbu - fantazii. A svou roli hraje i individuální chuť a preference různých potravin.
K oblíbeným ingrediencím patří různé druhy zeleného salátu, ať už ledový, kadeřavý, hlávkový, ale i čínské zelí a rukola. Musí být samozřejmě čerstvé. Součástí základu bývá často i paprika, kterou však třeba nakrájet na drobnější kousky. U rajčat vybíráme menší zralé a tvrdé plody. Pokud nám vadí slupka, tak je na 30 sekund vložíme do vroucí vody a oloupeme. Nemusíme se bát ani ovoce, nabízejí se zejména exotické druhy jako papája, karambola či mango. A naše broskve nebo melouny se kombinují výborně s italskou suchou a dobře vyuzenou šunkou - s prošutem.
Čím salát ochutit
Směřování chuti letního salátu rozhoduje zálivka. Existuje mnoho receptů od nejjednodušší kombinace olivového oleje a vinného octa s trochou soli a čerstvě pomletého černého i bílého pepře až po složité recepty. K oleji se obvykle přidává hořčice, například dijonské, cukr, ocet, koření, citronová šťáva, bylinky, čerstvě nastrouhaný křen a výborná je i pasta z  pečeného česneku , worcestrová omáčka, tabasco či sojová omáčka. Můžeme do nich  nasekat i kyselou okurku, šalotku nebo kapary.
Neměla by chybět žádná složka
Je důležité podobným menu zajistit tělu i vyváženou sestavu všech důležitých látek. Základem letních salátů je zelenina, případně ovoce, které jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek. Stejně čerstvé bylinky jako pažitka, petrželka, bazalka nebo oregano. Bílkoviny může zastoupit sušené maso, porce uzeného drůbežího masa, opečené medailonky marinovaných kuřecích prsou, plátky Rostbíf, kousky grilované, vařené nebo uzené ryby a také vejce, nejlépe uvařené do polotvrda, případně trochu nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra. Sacharidy, kterých stačí méně, nám dodají opražené krutónky, nakrájené pásky z opečeného toastu, kousky celozrnného chleba, kostky uvařených brambor nebo barevné těstoviny. A abychom nasytili i naše oči, na salát můžeme naaranžovat cherry rajčata, kousky avokáda, čerstvé bylinky, klíčky, semínka, posekanou chilli papričku, zrníčka z granátového jablka a plátky ředkvičky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus