Výroba domácího sushi
Důležitou roli při výrobě sushi hraje i sójová omáčka a wasabi. Sushi se totiž před konzumací namáčí do sójovky a wasabi se přidává do nigrizushi nebo do sójové omáčky pro pikantnost chuti. Další ingrediencí je zázvor, který se konzumuje nakládaný (zavařovaný) - Gari. Kousky sushi za zajídají zázvorem, kuře nakládanými okurkami.
Sushi rýže
Pravá se vyrábí z kulaté rýže, vyrobené speciálně pro sushi a zvané Shari, rýžového octa, soli a výjimečně i ze saké (japonský druh alkoholu).
Na výrobu tří válečků sushi potřebujeme 1 šálek rýže. Rýži opláchneme, nasypeme do hrnce a podlijeme vodou (na šálek rýže spotřebujeme přibližně 1,2 šálku vody). Vaříme ji při vyšší teplotě během pravidelného míchání až do bodu varu, když snížíme teplotu a zakryjeme hrnec pokličkou. Za 6 až 8 minut je rýže hotová (v průběhu ji raději předběžně kontrolujeme). Při přípravě sushi rýže je důležité používat jen dřevěný příbor. Také platí, že používáme pouze vrchní rýži, nikoliv rýži přilepenou na spodek hrnce. Rýži ochutíme rýžovým octem, cukrem a solí (na 1 šálek rýže potřebujeme 1 menší čajovou lžičku octa, ¾ polévkové lžíce cukru a ¾ čajové lžičky soli). Směs promícháme a necháme vychladnout, protože suhi rýže musí mít pokojovou teplotu.
Výroba Nigrizushi
Základem nigrizushi, která se nezavinul do válečku, je přesné vytvarování rýže. Navlhčenými rukama vytvarujeme připravenou a uvařenou sushi rýži do podlouhlého válečku. Tento váleček poslouží jako "podložka" pro další ingredience. Spodek válečku z rýže by měl být o trochu rovnější než jeho vrch. Filety lososa, tuňáka či jiné ryby nakrájíme na silnější plátky tak, aby nám tvarem a velikostí pasovali na rýžový váleček. Každý kousek potřeme trochou wasabi a namazanou stranou opatrně položíme na rýžový váleček a přitlačíme, aby se ryba k rýži přilepila.
Výroba Makizushi
Na bambusovou destičku položíme plátek nori (mořské řasy) drsnější stranou nahoru. Než naneseme na nori rýži, si navlhčíme ruce ve vodě. Do vlhkých rukou nabereme hrst rýže a modelováním z ní vytvoříme kouli. Položíme rýži na plátek nori a jemně, stejnoměrně roztíráme tak, aby nám zůstal asi 2 cm široký volný okraj (takže rýže zakrývá asi ¾ obsahu mořské řasy). Na okraj natřený rýží položíme rybu (syrovou, tuňáka, a pod.) A plátky zeleniny (nejčastěji se používá mrkev, okurka a zelená cibule). Zeleninu přikládáme tak, aby spolu s rybou vytvořila obdélník nebo hranol. Pomocí bambusové rohožky kousek po kousku a hlavně pomalu závin sushi. Rohožku musíme držet pevně a sushi závin na těsno, aby drželo tvar. Vždy, když zavineme kousek sushi, posuneme bambusovou rohožku na začátek, abychom ji nezrolovali spolu s nori. Stočený váleček nakrájíme na kolečka (sushi se konzumuje jako jednohubky). Po každém řezu si nůž utřeme do navlhčeného ubrousku, abychom nepošpinili rýži uvnitř sushi. Při konzumaci jednotlivé kousky namáčíme do omáčky vyrobené ze sójovky a wasabi (wasabi je štiplavý krém vyrobený z japonského křenu).
Výroba Uramaki, obráceného sushi
Uramaki je obrácené sushi proto, že nori (mořská řasa) s náplní (většinou rybou) je uvnitř a rýže na vrchu. Jde spíše o západní druh sushi jako o klasické japonské jídlo. Na výrobu uramaki budeme potřebovat bambusovou rohožku, která je z jedné strany kulatá a z druhé strany plochá (levnější varianty bývají bohužel z obou stran kulaté). Bambusovou rohožku musíme obalit do plastového sáčku. Začínáme a končíme tou stranou, která je kulatější. Rohožku obalíme do takových tří vrstev. Srolováním rohožky vymačkáme nadbytečný vzduch z obalu. Nori uprostřed zlomíme a položíme na rohožku drsnější stranou nahoru asi 5 cm od kraje. Navlhčenými rukama uděláme z předem připravené sushi rýže kuličku. Položíme ji na nori a rovnoměrně rozetřeme na přibližně jednocentimetrovú vrstvu. Rýži během natírání přitlačíme, aby se o nori přilepila. Nori pečlivě překlopíme tak, že rýže je vespod rohožky a hladká část řasy nahoře. Na kraj položíme rybu a plátky zeleniny (mrkev, okurku, zelenou cibuli). Bližší částí rohožky postupně a pomalu zavineme sushi s nori do válečku, přesně takovým způsobem jako při Makizushi (kousek po kousku, těsně k sobě, pevně). Uramaki nakrájíme na kolečka (nůž si po každém kousku otřeme navlhčeným ubrouskem) a konzumujeme se sójovou omáčkou.