Rýžové recepty

Rýži lze připravovat na nespočet způsobů. Stačí zapojit jen fantazii a máte bohaté menu.
Pokud se rozhodnete připravit jeden z našich receptů, zkuste vařit z rýže paraboild, protože obsahuje nejvíce vitamínů a minerálních látek.

Rýžová pánvička s houbami (4 porce)

Potřebujete:
200 g rýže, 4 cibule, 400 g žampionů, 150 g pórku, 2 PL oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 150 g sterilovaného hrášku, sůl a pepř

Postup:
Nejdříve si uvaříte rýži podle návodu. Cibuli očistíte, nakrájíte na hrubší měsíčky a pórek umyjete a nakrájíte na širší kroužky. Houby umyjete a nakrájíte na cca. 2 mm plátky.
Na větší pánvi si rozehřejete olej, postupně vkládáte cibuli, houby i pórek a za neustálého míchání opékáte asi 8 minut. Postupně zaléváte zeleninovým vývarem, vysypete přecezeným hráškem a pórkem. Všechno zamícháte zlehka, okořeníte, osolíte a podáváte na stůl.

Rýžový salát s jablky a šunkou (4 porce)

Potřebujete:  200 g rýže, sůl, 400 g nakrájené červené papriky, 4 jablka, 1 PL citronové šťávy, 200 g nenakrájené šunky (salámu), 1 svazek petržele, 8 PL jogurtu, několik kapek Sambal oleje (chilli koncentrát)

Postup:
Rýži vaříte podle návodu. Papriky umyjete, zbavíte jader a nakrájíte na malé kostičky. Podobně upravíte i jablka a pokapeme citrónovou šťávou. Šunku nebo salám v kuse oloupete a nakrájíte na malé kostičky.
Dresink: petrželová nať opláchnete, vysušíte a malé lístky natrháme. Jogurt s petrželkou a sambal olej zamícháte a necháte působit asi 30 minut v ledničce. Do mísy si pořídíte všechny přísady (rýže, paprika, jablka) a podáváte s dresinkem a pivem.

Rýžový salát s kari a ananasem (4 porce)

Potřebujete:  200 g rýže, 400 ml zeleninového vývaru, 1 svazek pažitky, 150 g dušené šunky, kari koření, sůl, 200 g ananasu, 60 g jogurtu, 2 PL másla, 2 PL majonéza, 1 PL koňaku

Postup:
Rýži vařte v zeleninovém vývaru podle návodu. Mezitím si opláchněte pažitku a nechte vysušit. Rozpusťte máslo na pánvi a vložte rýži a šunku, sůl, pepř a kari prášek. Vše lehce promíchejte. Ananas nakrájejte na kousky a nakonec vmíchejte do pánve s ostatními ingrediencemi.
Dersing: Jogurt smíchejte s majonézou, koňakem, solí, pepřem a kari. Celou směs nechte odstát v lednici alespoň 30 minut a poté podávejte.