Milánské risotto
Budeme potřebovat:
sýr parmezán
suché víno
masový vývar
rýže (100g na osobu)
125g máslo
jednu cibuli
Postup:
Podle čerstvosti parmazánu naškrábeme nebo nařízneme tenoučké plátky, přibližně 30 gramů. Cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky Na pánvičce rozehřejeme 3/4 másla a přidáme cibuli. Přibližně po dvou minutách když cibule zesklovatí přidáme rýži (v italské kuchyni se rýže před vařením nepremýva, nezbavuje se škrobu jako je to běžné u nás). Rýži s máslem důkladně promícháme a chvilku takto smažíme. Přidáme suché víno, tak aby zalilo rýži. Směs důkladně promícháme. Priádme masový vývar. A za stálého míchání vaříme asi 10 minut. V případě potřeby přidáte opět vývar. Osolíme a okořeníme pepřem. Vaříme dokud je rýže téměř hotová a přidáme máslo a nastrouhaný parmazán. Po jejich roztátí můžeme přímo servírovat, nebo pokud není rýže ještě hotové přidáme ještě vývar a dovaříme. A podáváme, pro efekt nastrouháme ještě trošku parmezánu. Chuť má být kombinací nakyslou, chuť vína a typické chutě parmazánu. Dobrou chuť. Doplněno při příštím vaření rizota: Pokud máme šafrán, tak naše rizoto vypadá mnohem lépe. Je krásně žluté, že by se i Brazilec potěšil. Chuťově šafrán rizoto téměř neovlivní, ale oku lahodí.