Co víme o sushi

Sushi je nejznámější a nejoblíbenější japonské jídlo. Jeho historie sahá až do 7. století, kdy se výroba sushi přesunula z Číny do ostrovního Japonska. Takže tradiční japonské jídlo má své kořeny v Číně a ne v Japonsku, jak bychom si mohli myslet. Sushi se zpočátku vyrábělo z více praktických než gurmánských důvodů. V těch dobách samozřejmě neexistovaly ledničky a výroba sushi byla jediná možnost uskladňování ryb. Na kvašení ryb používali v těch krajích dostupnou rýži a sůl. Ze začátku se konzumovala jen ryba a rýže jako dodatečná ingredience, vyhazovala. Až postupem času, když se do rýže začal přidávat i ocet, se rýže stala základem sushi.

Sushi si lidé často pletou se sashimi, čili surovou rybou. Jde o omyl, protože v Japonsku jsou to dvě odlišné jídla. Za hlavní ingredienci sushi se totiž považuje lepkavá octová rýže a ne ryba v ní. Známe totiž i druhy sushi, ve kterých se žádná syrová ryba nenachází nebo je nahrazována jinými mořskými plody či dokonce masem.
Existuje několik druhou sushi, které se liší různými náplněmi, kořením, ingrediencemi a hlavně celkovým spojováním různých chutí.

Nigrizushi - ručně do válečku vytvarovaná rýže s trochou wasabi a s rybou nebo jinou ingrediencí na vrchu. Nejznámější nigrizushi jsou lososových, Tuňákový, Platýsovité, račí, nigrizushi s chobotnicí, lasturou a jinými mořskými plody.

Makizushi - nejznámější druh sushi. Rýže s ostatními ingrediencemi (ryby, zelenina) se obalí do plátku mořských řas, které se nazývají nori (makizushi se nazývá i norimaki). Makizushi se obalují nori pomocí bambusové rohožky zvané makisu . Známe mnoho druhou makizushi. Tekkamaki je sushi plněné plátky syrového tuňáka, Kappamaki je verze s okurkou, Futomaki jsou velké a tlusté sushi s bohatou náplní, která někdy skládá i z osmi ingrediencí (nejčastěji obsahuje dýňové pásy kampyo, sladkou omeletu tamago a houby shiitake).

Oshizushi - lisované sushi, vytvořené pomocí dřevěné formy oshibako. Na spodek formy se nanesou ingredience, které pokryje rýží, forma se zavře, stlačí a vzniklé kostky nebo obdélníky se nakrájí na malé kousky.

Inarizushi - smažené tofu kousky plněné sushi rýží.

Chirashizushi - miska sushi rýže s míchanými ingrediencemi jako syrová ryba, houby shiitake, omeleta, chaluhy, atd..

Důležitou roli při výrobě sushi hraje i sójová omáčka a wasabi. Sushi se totiž před konzumací namáčí do sójovky a wasabi se přidává do nigrizushi nebo do sójové omáčky pro pikantnost chuti. Další ingrediencí je zázvor, který se konzumuje nakládaný (zavařování) - Gari. Kousky sushi za zajídají zázvorem, kuře nakládanými okurkami.