Výborné ryby na talíři

Ryby vhodně upravené neuspokojí pouze naše chuťové pohárky. Jejich konzumace má smysl v první řadě pro naše zdraví. Co všechno dokážou?

Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i tuku v krvi. Tím zmenšují náchylnost na tvorbu krevních sraženin a zároveň se snižuje riziko mozkové příhody nebo srdečního infarktu.
Přítomné mastné kyseliny omega-3 pomáhají zpevňovat klouby a zlepšují stav pacientů s revmatickou artritidou.
Rybí tuk funguje u pacientů s vředovou kolitidou, kterým nezabrala klasická léčba rozsáhlého zánětu vnitřností.
Ryby by měli konzumovat i lidé, kteří trpí kožními onemocněními. Svědění a loupání kůže jako symptomy psoriázy pomáhá zmírňovat tuk z ryb.
A třeba zmínit i budování odolnosti organizmu vůči různým druhům rakoviny díky pravidelné konzumace rybích jídel. Jde však hlavně o mořské ryby a konzervované sardinky v oleji, které obsahují nejvíce užitečných mastných omega-3 kyselin.

Kolik jich třeba jíst:
Odborníci doporučují dvě rybí jídla týdně. Jedno by mělo být tepelně upravená ryba jako hlavní chod na oběd, druhou variantou může být pomazánka z rybích konzervy nebo asi 150-gramová porce uzenáče či kyselého zavináče ze sledě.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus