Tuňák na kartuziánský způsob
Tuňák na kartuziánský způsob
Potřebujeme:
1 kg zmrazeného tuňáka, 1 ČL soli, mleté černé koření, 50 g kořenové zeleniny, ½ dl oleje, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, tymián, cibule, 2 dl hovězího vývaru, 1 dl bílého vína, Obloha:, 125 g šalotky (nebo jiná drobná cibulka), 60 g másla, 1 ČL cukru, ½ dl hovězího vývaru, 100 g konzervovaného hrášku, 125 g konzervované fazolky
Jak na to:
Rozmraženého, očištěného, umytého, osušeného tuňáka nakrájejte plátky. Maso osolte, okořeňte a nechte odležet. Očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli opražte na oleji, přidejte celé nové a pepř a tymián. Do připraveného základu vložte plátky tuňáka, krátce je opečte, zalijte 1 / 3 vývaru a nechte vařit. Po krátkém varu přidejte víno a zbytek vývaru a pod pokrývkou dust doměkka. Vařené plátky tuňáka vytáhněte, šťávu povařte, aby se objem snížil na polovinu, dochuťte solí a propasírujte na rybu a krátce povařte.
Obložení: Šalotku očistěte, vložte na pánev, přidejte 1/ 3 másla, cukr krupici a vývar. Ze začátku ji nad tepelným zdrojem několikrát prohoďte, poté na mírném ohni duste doměkka, až dosáhněte hnědého lesku. Sceděný hrášek zahřeje na 1 / 3 másla, stejně jako zelené fazolky. Plátek dušeného tuňáka se položte na talíř, obložte šalotkou, hráškem, fazolky a podlejte šťávou, ozdobte plátkem citronu. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory.
Potřebujeme:
1 kg zmrazeného tuňáka, 1 ČL soli, mleté černé koření, 50 g kořenové zeleniny, ½ dl oleje, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, tymián, cibule, 2 dl hovězího vývaru, 1 dl bílého vína, Obloha:, 125 g šalotky (nebo jiná drobná cibulka), 60 g másla, 1 ČL cukru, ½ dl hovězího vývaru, 100 g konzervovaného hrášku, 125 g konzervované fazolky
Jak na to:
Rozmraženého, očištěného, umytého, osušeného tuňáka nakrájejte plátky. Maso osolte, okořeňte a nechte odležet. Očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli opražte na oleji, přidejte celé nové a pepř a tymián. Do připraveného základu vložte plátky tuňáka, krátce je opečte, zalijte 1 / 3 vývaru a nechte vařit. Po krátkém varu přidejte víno a zbytek vývaru a pod pokrývkou dust doměkka. Vařené plátky tuňáka vytáhněte, šťávu povařte, aby se objem snížil na polovinu, dochuťte solí a propasírujte na rybu a krátce povařte.
Obložení: Šalotku očistěte, vložte na pánev, přidejte 1/ 3 másla, cukr krupici a vývar. Ze začátku ji nad tepelným zdrojem několikrát prohoďte, poté na mírném ohni duste doměkka, až dosáhněte hnědého lesku. Sceděný hrášek zahřeje na 1 / 3 másla, stejně jako zelené fazolky. Plátek dušeného tuňáka se položte na talíř, obložte šalotkou, hráškem, fazolky a podlejte šťávou, ozdobte plátkem citronu. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory.